0

Cilat janë funksionet e Mëlçisë ?

Mëlçia është lidhur ngushtë me drejtimin dhe funksionimin e saktë të metabolizmit të glukozës, yndyrës dhe proteinave. Glukoza merret nga gjaku i zorrës dhe i jepet trupit në mënyrë të kontrolluar.

Teprica deponohet si glikogjen. Gjatë urisë bëhet përsëri shpërbërja e substancës së deponuar në glukozë.

Mëlçia ndikon, e drejtuar nga hormonet (p.sh insulina dhe glukagoni) në pasqyrën e sheqerit në gjak dhe mund ta mbajë atë në një shkallë konstante pavarësisht nga marrja e ushqimit. Insulina aktivizon në mëlçi oksidimin e sheqerit dhe pengon shpërbërjen e yndyrës.

 • Sinteza :
  • Gluconeogenesis (ndërtimi i sheqerit të rrushit – fruktozës) p.sh nga glicerina, laktati/piruvati
  • Sinteza e ketoneve
  • Sinteza e kolesterinës dhe e acideve të lëngut të tëmblit që vijnë nga kjo
  • Sinteza e proteinave të gjakut si:
   • Albumina
   • Faktorët e koagulimit
   • Proteinat e fazës akute të ndezjes
 • Deponimi i :
  • Glukozës në formë të glikogjenit
  • Yndyrës në formë të lipo-proteinave
  • Disa vitaminave
  • Gjakut
 • Sekretimi i lëngut biliar ose lëngut të tëmthit, një tretësirë enzimash që shërbejnë për tretjen
 • Shpërbërja dhe ç`helmimi i :
  • Eritrociteve të dëmtuara dhe të vjetra nëpërmjet të makrofagëve
  • Bilirubinës (produkt i hemoglobinës)
  • Amoniakut
  • Hormoneve
  • Medikamenteve
 • Krijimi i gjakut të fetusit deri në javën e 7 të shtatzënisë (perioda hepato-lienale)
 • Rregullimi i metabolizmit të vitaminave
Gazeta Shëndeti Changed status to publish
Add a Comment