0

Për t’u shfaqur diabeti duhet të kombinohen dy faktorë: trashëgimia dhe faktorët që e rrisin rrezikun për tu bërë diabetikë dhe këta faktorë janë: mbipesha, obeziteti, duhan pirja, jeta sedentare, ushqyerja me shumë kalori, pra moshën dhe trashëgimin nuk mund ti ndryshojmë, por këta faktorë mund t’i ndryshojmë.

loading...

Pra, diabeti është i parandalueshëm dhe për parandalimin e tij duhet ti ndjekim disa këshilla;

– Bëni kontroll të rregullta të sheqerit në gjak një herë në vit nëse bëni pjesë në grupin e rrezikuar ndërsa një herë në tre vjet të tjerët ;

– Kontrolloni rregullisht tensionin e gjakut

– Mbani peshën nën kontrolle

– Bëni aktivitet fizik 30min të paktën 5 ditë të javës

– Pakësoni yndyrat në ushqim e sidomos ato shtazore

– Pakësoni kripën

– Përdorni ushqime të pasura me fibra sidomos fruta dhe zarzavate

– Mos përdorni duhan, alkool.

loading...
Asked question