0

Cilat janë komplikimet e HIV-it dhe Sidës ?

Komplikimet

Infeksioni HIV dobëson sistemin tuaj imunitar, duke ju bërë më shumë të ngjarë të zhvilloni infeksione të shumta dhe lloje të caktuara kanceresh.
Infeksione të zakonshme për HIV / AIDS
-Tuberkulozi (TB). Në vendet e varfëra, TB është infeksioni më i zakonshëm oportunist i lidhur me HIV. Është një shkak kryesor i vdekjes tek njerëzit me SIDA.
-Citomegalovirusi. Ky virus i zakonshëm i transmetohet në lëngjet e trupit të tilla si pështymën, gjakun, urinën, spermën dhe qumështin e gjirit. Një sistem imunitar i shëndetshëm inaktivizon virusin, dhe ai mbetet i përgjumur në trupin tuaj. Nëse sistemi juaj imunitar dobësohet, virusi rishfaqet – duke shkaktuar dëme në sytë tuaj, traktin tretës, mushkëritë ose organet e tjera.
-Candida. Candidiaza është një infeksion i zakonshëm i lidhur me HIV. Shkakton inflamacion dhe një shtresë të trashë dhe të bardhë në mukozën e gojës, gjuhës, ezofagut ose vaginës.
-Meningjiti kriptokoksik. Meningjiti është një inflamacion i membranave që rrethojnë trurin dhe palcën kurrizore (meningjeve). Ky meningjit është një infeksion i zakonshëm i sistemit nervor qendror i lidhur me HIV, i shkaktuar nga një kërpudhat që gjendet në tokë.
-Toxoplasmoza. Ky infeksion potencialisht vdekjeprurës është shkaktuar nga Toxoplasma gondii, një parazit i përhapur kryesisht nga macet. Macet e infektuara i kalojnë parazitët në jashtëqitjet e tyre, të cilat më pas mund të përhapen te kafshët e tjera dhe te njerëzit. Drridhje të ngjashme me ataqet epileptike ndodhin kur përhapet në tru.
-Criptosporidioza. Ky infeksion shkaktohet nga një parazit i zorrëve që zakonisht gjendet tek kafshët. Ju e merrni atë kur hani ose pini ushqim ose ujë të ndotur. Paraziti rritet në zorrët tuaja dhe kanalet biliare, duke çuar në diarre të rëndë dhe kronike te njerëzit me SIDA.
Kanceret e zakonshme për HIV / AIDS
-Sarkoma Kaposi. Një tumor i mureve të enëve të gjakut, ky kancer është i rrallë në njerëzit që nuk infektohen me HIV, por i zakonshëm në njerëzit me HIV pozitiv. Zakonisht paraqitet si lezione rozë, e kuqe ose vjollcë në lëkurë dhe gojë. Në njerëzit me lëkurë të errët, lezionet mund të duken kafe të errët ose të zezë. Sarkoma e Kaposi gjithashtu mund të ndikojë në organet e brendshme, përfshirë traktin tretës dhe mushkëritë.
-Limfoma. Ky kancer fillon në qelizat e bardha të gjakut. Shenja më e zakonshme e hershme është ënjtje pa dhimbje e nyjeve limfatike në qafë, sqetull ose ije.

Gazeta Shëndeti Asked question
Add a Comment