Cilat janë llojet e amenorresë ?

0
loading...

Cilat janë llojet e amenorresë ?

Llojet e amenorresë

Ekzistojnë dy lloje të amenorrea: primare dhe sekondare.

Amenorrea primare

Amenorrea primare është kur menstruacionet nuk fillojnë gjatë pubertetit. Sipas Institutit Kombëtar të Shëndetësisë, nëse periudhat nuk fillojnë me moshën 16 vjeç, personi duhet të kërkojë ndihmë mjekësore.
Amenorrea primare është e rrallë. Ajo prek më pak se 0,1 përqind të individëve.
Amenorrea sekondare
Kjo është kur mestruacionet fillojnë, por më pas ato pushojnë së shfaquri. Kjo është normale gjatë shtatëzënësisë ose gjatë gjidhënies, por gjithashtu mund të nënkuptojë se ekziston një problem.
Amenorrea sekondare mendohet se prek rreth 4% të grave gjatë jetës së tyre.
Një cikël menstrual i humbur nuk është zakonisht një shenjë e një problemi shëndetësor, megjithëse shumë njerëz do të kërkojnë një test shtatzënie nëse kjo ndodh.
Një mjek do të marrë në konsideratë amenorrenë sekondare nëse një individ:
-ka pasur cikle të rregullta dhe më pas nuk ka asnjë për 3 muaj.
-ka pasur cikle të parregullta dhe më pas nuk ka asnjë prej 6 muajsh.

No tags for this post.

Related posts

Changed status to publish
Add a Comment
Write your answer.