Cilat janë shenjat dhe simptomat klinike të dehidratimit?

0

Cilat janë shenjat dhe simptomat klinike të dehidratimit?

Reagimet e para të organizmit gjatë fenomenit të dehidrimit janë etja për të rritur sasinë e lëngjeve dhe ulja e prodhimit të urinës për të ruajtur humbjen e ujit. Në këtë rast urina do të bëhet e përqendruar dhe me ngjyrë të verdhë. Shenja të tjera të dehidrimit janë goja e thatë, lëkura e thatë (ndalimi i djersitjes), sy të thatë (ndalojnë lotët), të përziera dhe të vjella, muskulare, çrregullime të ritmit të zemrës dhe dobësi të përgjithshme. përpiqet për të ruajtur punën normale të zemrës (të ruajë sasinë e gjakut që pompohet nga zemra në drejtim të trupit). Edhe nëse sasia e lëngjeve në hapësirën e enëve te gjakut është ulur, trupi e kompenson këtë rënie, duke rritur normën e zemrës (shpeshton ritmin) dhe enët e gjakut ngushtohen në përpjekje për të mbajtur presionin e duhur të gjakut dhe rrjedhën e gjakut në organet vitale të trupit. Ky mekanizëm përballimi fillon të dështojë në qoftë se niveli i dehidratimit vazhdon të rritet dhe nuk merren të menjëhershme. Pas kësaj futemi në dehidratimin e rëndë, i cili shoqërohet me konfuzion mendor, dëmtim të organeve të ndryshme dhe në fund gjendja komatoze dhe vdekja. Më të ndjeshëm ndaj këtij fenomeni janë fëmijët e vegjël dhe të moshuarit. vegjlit janë më tepër të varur nga te tjerët për sa i përket ushqyerjes. Prandaj prindërit duhet të jenë mjaft të kujdesshëm që fëmijët, jo vetëm të ushqehen shëndetshëm, por duhet të marrin sasinë e mjaftueshme të lëngjeve. Kjo bëhet edhe më e rëndësishme në rastin e sëmundjeve të ndryshme që shoqërohen me temperaturë, të vjella dhe . Gjithashtu të moshuarit janë mjaft të ndjeshëm ndaj dehidratimit për shkak të rezistencës së ulur të organizmit gjë, e cila i bën ata më të ndjeshëm ndaj sëmundjeve të ndryshme.

No tags for this post.

Postime të ngjashme

Asked question
Add a Comment
Write your answer.