0

Bakteret (ndër më të zakonshmet E.Coli) normalisht nuk jetojnë në traktin urinar, por ato gjenden pranë uretrës si te femrat ashtu edhe te meshkujt(te ata të cilët nuk janë bërë cirkumcizium – synet).

Infeksionet e traktit urinar ndodhin kur bakteret ngjiten nga pjesa e fundit e uretrës drejt fshikëzës urinare ose edhe më sipër, në veshka.

Faktorët që ndikojnë në rritjen e rrezikut për të zhvilluar Infeksione Urinare janë:

Diabeti
Nëse keni kaluar infeksion në fshikëzën urinare ose në veshka gjatë 12 muajve të fundit
Jeta sexuale aktive
Nëse keni përdorur spermicide (si mënyrë parandalimi për shtatzëninë)
Në disa situata të caktuara, gjë që haset si te meshkuj ashtu edhe te femrat, të tilla si: gurët në veshka ose refluksi ureteral (kthimi i urinës mbrapsht) të cilat bllokojnë rrjedhjen e urinës nga veshka në rrugët urinare dhe rrisin mundësinë e infeksionit në veshka.
Ekziston edhe një predispozitë gjenetike për të zhvilluar infeksionet urinare dhe mbështetur në studimet e fundit vihet re një tendencë në rritje e këtyre rasteve. Bazuar në këto studime, persona të caktuar janë më të predispozuar për t’u prekur nga ITU pavarësisht mënyrës së jetesës dhe gjendjes së tyre shëndetësore.

Gazeta Shëndeti Asked question
Add a Comment