Mon. Aug 8th, 2022

Cilët janë komplikimet e diabetit?

© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
0
0

Një diabetolog thotë: “Diabeti nuk është sëmundje por vetëm mungesë e insulinës”. Pa dyshim që diabeti nuk do të shkatonte asnjë problem, nëse ai do të diagnostifikohej në kohë dhe do të menaxhohej si duhet, por një diabet i pamjekuar ose i mjekuar keq, krijon komplikime.

Këto ndahen në:

– Ndërlikime të afërta – ketoacidoza dhe koma hyperglikemike.
– Ndërlikime të largëta – ndërlikimet që shfaqen në enët e vogla të gjakut (kapilaret dhe arteriet me kalibër të vogël); në sy si pasojë e hyperglikemise, kapilaret e retinës së syrit deformohen, çahen lëshojnë brenda në sy lëngje dhe hemoragji të cilët mund të dëmtojnë pamjen deri në verbim të plotë; në veshkë dëmtohen kapilaret e vogla të glomerulave dhe kështu veshka nuk mund të filtrojë gjakun si duhet dhe të kryejë funksionin e saj, për pasojë çon në rritjen e azotemisë dhe kreatinemisë, ku pacientët mund të përfundojnë deri në hemodializë ose transplant të veshkëve. Diabeti i pamjekuar di të prekë edhe enët e vogla dhe rrjetin kapilar të të gjithë nervave të trupit, për pasojë shfaqet neuropatia diabetike. Në faza më të avansuara, nervat dëmtohen aq shumë saqë bëhen të pandishëm, nuk përcjellin as dhimbje, as të nxehtin, as të ftohtin apo prekjen. Kjo paraqet rrezik për ndërlikim edhe më të rëndë deri në shfaqen e gangrenës në këmbë që quhet ndryshe këmba diabetike.Personat e këtillë më shpesh vuajnë edhe nga infeksionet urinare dhe infeksionet qelbëzuese të lëkurës shpeshherë të pandieshme ndaj terapise së rendomtë.

 

Gazeta Shëndeti Asked question

Add a Comment

 

 

Write your answer.
Gazeta Shëndeti Changed status to publish
Add a Comment
Write your answer.

You cannot copy content of this page