Cilët janë shkaktarët më të shpeshtë të divertikulozës?

0
loading...

Cilët janë shkaktarët më të shpeshtë të divertikulozës?

Teoria më e pranueshme është ajo e formimit të divertikujve si rezultat i presionit të rritur nga brenda zorrës së trashë. Ky presion i rritur ka disa shkaqe të mundshme: Së pari, dietat e varfra në fibra shkaktojnë vështirësi të jashtëqitjes (eliminimi nga zorra e trashë të materialeve fekale).

Pra shkaktojnë konstipacion, duke rritur kështu kohën e qëndrimit të materialeve fekaleve në zorrë dhe si rezultat rritet presioni brenda zorrës. Po ashtu medikamente, të tilla si ato që rrisin diurezën (shkarkuesit që rrisin urinimin) për uljen e tensionit të lartë të gjakut, preparatet qetësuese dhe narkotike mund të rrisin gjithashtu kapsllëkun. Pra çdo shkaktar i rritjes së presionit brenda zorrës mund të çojë në shfaqjen e divertikulave.

Kapsllëku mund të shkaktojë tendosje të përsëritur gjatë lëvizjes së zorrëve dhe mund të rrisë presionin brenda tyre. Dietat e pasura me fibra mund të parandalojnë kapsllëkun dhe lodhjen e zorrëve duke ulur kështu rrezikun e formimit të divertikulave.

No tags for this post.

Related posts

Asked question
Add a Comment
Write your answer.