0

Shkaqet e hematurisë mikroskopike dhe makroskopike janë të ngjashme dhe mund të rezultojnë nga gjakderdhje kudo përgjatë aparatit urinar. Duhet thënë se nuk mund ta dallojmë lehtë gjakun që del nga veshkat, ureterët (tubat që transportojnë urinën nga veshkat për në fshikëz), nga vezika urinare (fshikëza e urinës) apo nga uretra (tubi që e nxjerr urinën nga fshikëza jashtë organizmit). Hematuria duket të vlerësohet patjetër nga mjeku, edhe nëse ajo zgjidhet spontanisht. Si shkaktarë më të shpeshtë të hematurisë njihen infeksionet e traktit urinar, ku më të shpeshtë janë infeksionet e vezikës. Urina që prodhohet në veshka dhe që kalon nëpër aparatin urinar normalisht është sterile dhe nuk duhet të përmbajë baktere. Kjo ndodh kur bakteret hyjnë përmes uretrës (kanali që nxjerr jashtë urinën) dhe shumëfishohen në fshikëzën e urinës. Simptomat mund të përfshijnë një dëshirë të vazhdueshme për të urinuar, dhimbje dhe djegie gjatë urinimit. Për disa njerëz, veçanërisht të moshuar, shenja e vetme e sëmundjes mund të jetë prania e gjakut mikroskopik në urinë.

Gazeta Shëndeti Changed status to publish
Add a Comment