Çka është Alumini ?

0

Çka është Alumini ?

Alumini është një metal i argjendtë në të bardhë dhe i punueshëm, anëtar i grupit të borit, prej elementeve kimike. Ai ka simbol Al ; me numër atomik 13. Ai nuk është i tretshëm në ujë në rrethana normale.

Alumini është një element me sasi të madhe në gjeologjinë tokë, dhe elementi i tretë me sasi më të madhe, pas oksigjenit dhe silicit. Ai përbën rreth 8 % nga trupat e ngurta të sipërfaqes së Tokës. Alumini është shumë aktiv kimikisht, ndodhet në natyrë i lirë si një metal. Përveq të kësaj, është gjetur i kombinuar, në mbi 270 të ndryshme si mineral.[1] Burimi kryesor i aluminit janë boksitet dhe xehet. Aluminit është shquar për aftësinë e tij për ti rezistuar korozionit për shkak të fenomenit pasiv dhe dendësia e ulët metalik.

No tags for this post.

Postime të ngjashme

Asked question
Add a Comment
Write your answer.