Çka është Amenorrea ?

0
loading...

Çka është Amenorrea ?

Amenorrea është mungesa e menstruacionit gjatë viteve të riprodhimit, mes pubertetit dhe menopauzës.

Nuk është një sëmundje, dhe nuk do të thotë që një person është infertil, por mund të jetë një shenjë e një problemi shëndetësor që ka nevojë për një vëmendje.

Rreth pubertetit, menstruacioni fillon, dhe më pas ndodh normalisht rreth një herë në muaj. Te adoleshentet nevojitet një kohë që ovulacioni të stabilizohet, e ndonjëherë gjakderdhjet mund edhe të mungojnë për disa muaj. Rreth moshës 50 vjeçare menstruacionet ndalojnë, pasi fillon menopauza. Gjatë shtatëzënësisë, menstruacionet gjithashtu ndalen, dhe është e zakonshme që ajo të ndalojë edhe gjatë ushqyerjes me gji.
Nëse menstruacioni nuk ndodh në raste kur njerëzit normalisht e presin atë, kjo është amenorre.

Llojet e amenorresë
Ekzistojnë dy lloje të amenorrea: primare dhe sekondare.
Amenorrea primare
Amenorrea primare është kur menstruacionet nuk fillojnë gjatë pubertetit. Sipas Institutit Kombëtar të Shëndetësisë, nëse periudhat nuk fillojnë me moshën 16 vjeç, personi duhet të kërkojë ndihmë mjekësore.
Amenorrea primare është e rrallë. Ajo prek më pak se 0,1 përqind të individëve.
Amenorrea sekondare
Kjo është kur mestruacionet fillojnë, por më pas ato pushojnë së shfaquri. Kjo është normale gjatë shtatëzënësisë ose gjatë gjidhënies, por gjithashtu mund të nënkuptojë se ekziston një problem.
Amenorrea sekondare mendohet se prek rreth 4% të grave gjatë jetës së tyre.
Një cikël menstrual i humbur nuk është zakonisht një shenjë e një problemi shëndetësor, megjithëse shumë njerëz do të kërkojnë një test shtatzënie nëse kjo ndodh.
Një mjek do të marrë në konsideratë amenorrenë sekondare nëse një individ:
-ka pasur cikle të rregullta dhe më pas nuk ka asnjë për 3 muaj.
-ka pasur cikle të parregullta dhe më pas nuk ka asnjë prej 6 muajsh.

Shkaqet e amenorresë
Shkaku ka të ngjarë të jetë i ndryshëm për amenorrenë primare dhe sekondare.
Amenorrea primare
Një shkak i zakonshëm i amenorezës parësore është një histori familjare e menstruacioneve të vonuara. Sidoqoftë, ndonjëherë ekziston një problem gjenetik. Kushtet gjenetike që mund të ndalojnë vezoret të punojnë siç duhet përfshijnë:
-Sindromi Turner;
-Sindroma e pandjeshmërisë së androgjenit, e cila çon në nivele të larta të testosteronit;
-Defektet Myllerianë (tubat fallopiane jo mirë të zhvillura;)
-Mund të ketë një problem strukturor në lidhje me zhvillimin e organeve gjenitale që është i pranishëm që nga lindja. Herë pas here, mitra dhe tubat fallopiane mund të mungojnë;
-Sindroma Mayer-Rokitansky-KusterHauser (MRKH).
Amenorrea sekondare
Menstruacioni mund të ndalojë për një numër arsyesh. Kjo perfshin:
-Nje çrregullim gjinekologjik;
-Sëmundje serioze;
-Stresi fizik, Ushtrimet e tepruara;
-Humbja e shpejtë e peshës
-Indeks shumë të ulët të masës trupore (BMI). Kur BMI bie nën 19, rreziku i zhvillimit të amenorresë sekondare rritet ndjeshëm;
-Një tronditje emocionale e rëndë ose stresi ekstrem gjithashtu mund të bëjnë që menstruacionet e një gruaje të ndalen;
-Medikamente ( kontraceptivët, antipsikotikët, kimioterapia, antidepresivët, antialergjikët).
Amenorreja gjithashtu mund të rezultojë nga një sëmundje afatgjatë, siç janë:
-Sindromi i vezores policistike (PCOS)
-Dështimi i parakohshëm i vezores
-Problemet e hipofizës talamike
-Problemet e gjëndrës tiroide
-Sëmundjet e gjëndrës mbiveshkore

Trajtimi i amenorresë
Trajtimi do të varet nga shkaku.
Amenorrea primare
Trajtimi për amenorre primare mund të fillojë në varësi të moshës së personit dhe rezultatit të testit të funksionit të vezores. Nëse ka probleme gjenetike ose fizike që përfshijnë organet riprodhuese, operacioni mund të jetë i nevojshëm.
Amenorrea sekondare
Kjo do të varet nga shkaku themelor.
-Faktorët e stilit të jetesës: Nëse personi ka qenë duke ushtruar shumë, një ndryshim i planit të ushtrimit ose dietë mund të ndihmojë në stabilizimin e ciklit mujor.
-Stresi: Nëse stresi emocional ose mendor është problem, këshillimi mund të ndihmojë.
-Humbje e tepërt e peshës: Kjo mund të ndodhë për arsye të ndryshme. Personi mund të ketë nevojë për një regjim të mbikëqyrur profesionalisht të rritjes së peshës. Nëse një çrregullim i të ngrënit ekziston, trajtimi mund të përfshijë një regjim të shtimit të peshës dhe seanca këshillimi me një psikiatër dhe një dietolog.
-Tiroide joaktive: Nëse menstruacionet ndalen për shkak të një tiroide joaktive, mjeku mund të përshkruajë trajtim me tiroksinë, një hormon tiroide.
-Sindromi i vezores polikistike (PCOS): Mjeku do të sugjerojë trajtim të duhur. Nëse PCOS ka çuar në peshë të tepërt, ata mund të rekomandojnë një dietë për humbje peshe.
-Dështimi i parakohshëm i vezores: Terapia e zëvendësimit të hormoneve (HRT) mund të bëjë që menstruacionet të kthehen.
-Menopauza: Menopauza fillon rreth moshës 50 vjeç, por ndonjëherë mund të fillojë qysh në 40 vjet. Historia familjare mund të ndikojë në këtë. Nëse menopauza fillon herët, ekziston një rrezik më i lartë i osteoporozës. Personi mund të ketë nevojë për trajtim për të parandaluar këtë ndërlikim.

No tags for this post.

Related posts

Asked question
Add a Comment
Write your answer.