0

Diabeti – sëmundja e sheqerit, është një sëmundje kronike që karakterizohet nga rritja e nivelit të glukozës apo sheqerit në gjak, për arsye se organizmi nuk mund të prodhojë insulin ose prodhimi është i pamjaftueshëm, apo pamundësisë së veprimit të insulinës në qelizat e organizmit. Sheqeri që është burim energjie, për tu përdorur ka nevojë për insulinë, nëse insulina nuk prodhohet ose nuk funksionon mirë, sheqeri nuk thithet dhe rritet niveli i tij në gjak. Insulina është një hormon që bën futjen e glukozës – sheqerit në qelizë.

Diabeti shpesh quhet vrasës i heshtur sepse simptomat e diabetit vështirë vërehen dhe shumë lehtë merren për diçka tjetër. Diabeti zakonisht diagnostikohet me anë të hulumtimeve dhe analizave që nuk lidhen me vetë diabetin.

Gazeta Shëndeti Asked question
Add a Comment