0

Difuzioni është lëvizja e vazhdueshme e molekulave nga vendi me koncentrim më të lartë (gradient) kah vendi me koncentrim më të ulët. ( për shembull, kur një kock sheqer vendoset në gotë me ujë, atëherë molekulat e sheqerit difundrojnë nëpër ujë dhe shpërndahen njëjtë.

Shih edhe : Osmoza

Gjendja kur koncentrimi i molekulave të sheqerit është e njejtë në ujë, quhet baraspeshë. Pas vendosjes së baraspeshës molekulat vazhdojnë të lëvizin, me këtë ajo mbahet. Që ta shohim këtë dukuri, në gotë me ujë do të pikojmë vaj. Për kohë të shkurtër ngjyra e lëngut në ujë do të barazohet. Është vendosur baraspeshë me rrugë të difuzionit.

 

Gazeta Shëndeti Changed status to publish
Add a Comment