0

ERCP-ja është një procedurë e cila përdor një endoskop dhe rrezet-X për të ekzaminuar kanalet e tëmthit (duktusin biliar), dhe kanalin (duktusin) pankreatik. ERCP mund të përdoret edhe për të hequr gurët e kanalit të tëmthit, për zgjerimin apo zhbllokimin e kanalit të tëmthit, ose për të marrë mostra të vogla të indeve për analiza (biopsi).

loading...

ERCP apo ekzaminimi radiografik retrograd i pankreasit, është një procedurë mjaft e efektshme për të trajtuar sëmundje të ndryshme si: gurët e tëmthit, bllokimin e kanaleve të tëmthit, pankreatitin akut (inflamacionin e pankreasit që mund të ndodhë brenda disa ditëve), dhe pankreatitin kronik që është i përsëritur.

Gjatë procedurës së ERCP-së përdoret një endoskop i cili është një tub i hollë, i përkulshëm dhe me kamer në majë,. Endoskopi kalon përmes gojës, ezofagut dhe shkon në thellësi në drejtim të stomakut deri në pjesën fillestare të zorrës së hollë (duodenit). Endoskopi përmban kanale me fibra optike të cilat e lejojnë dritën të ndriçojë në thellësi duke bërë të mundur që mjeku të shohë brenda.

Ekzaminim radiografik retrogradë i pankreasit do të thotë imazhe me rreze-X të kanalit të tëmthit (duktusit biliar) dhe kanalit pankreatik (duktusit pankreatik). Këto kanale nuk duken shumë mirë në imazhet e zakonshme me rreze-X. Megjithatë nëse brenda kanaleve injektohet lëndë kontrasti per rrezet X, atëherë imazhet me rreze X do të shfaqen mjaft qartë.

Kjo realizohet nëpërmjet një tubi plastik që ndodhet në një kanal anësor të endoskopit i cili bën të mundur kapjen e imazheve me rreze X.

loading...
Asked question