Çka është Kolesteroli i mirë dhe kolesteroli i keq ?

0
loading...

Çka është Kolesteroli i mirë dhe kolesteroli i keq ?

Në lipide sistemohen edhe sterinat, komponime këto organike që në aspektin e ndërtimit nuk kanë asgjë të përbashkët me lipidet e vërteta (triglicerine) ato janë kryesisht të ngjajshme me lipidet e vërteta për nga vetitë kimike (nuk treten në ujë por vetëm në tretësa organik).

Prej strinave përfaqësues më i njohur është kolisteroli i cili në pikpamje biologjike por edhe mjekësore mund të jetë: kolisteroli i mirë dhe kolisteroli i keq.

Kolisteroli i mirë shërben për t’i prodhuar hormonet me natyrë kimike steroide kurse kolisteroli i keq është ai i cili depozitohet në muret e brendshme të enëve të gjakut duke shkaktuar arterosterozën e për pasojë rritjen e tensionit të gjakut dhe infraktet e zemrës e trurit.

 

Changed status to publish
Add a Comment
Write your answer.