0

Çka është Lëkura ?

Lëkura është organ elastik, muskular që mbështjell trupin e organizmave të gjallë. Funksioni i lëkurës është ruajta e organve, mbajtja e tyre në tërësi të organizuar si dhe i takon grupit të ograneve shqisore që ka të bëj me ndjeshmërinë (shqisa e të prekurit), bën gjithashtu rregullimin e temperaturës trupore si dhe sintetizon vitaminën B dhe vitaminën D. Lëkura njërin nga sistemet më të mëdha pas sistemit nervor. Lëkura ka përbërje të ndryshme tek gjallesat e ndryshme. Lekuren e kemi te ndare ne tre shtresa ne epiderme, e cila eshte shtresa e pare sperfaqesore e lekures.Ajo perbhet nga 6 shtresa te indit epitelial.Shtresa e jashtme esht e ndertuar na qeliza te vdekura te cilat jan te domosdoshme si nje mur mbrojtes i cili pengon futjen e mikrobeve ne brendesi (pra ne shtresat e tjera).Qelizat e vdekura te kesaj shtrese shumohen vazhdimisht pra zevendesohen nga qeliza te reja.Shtresa e dyte eshte derma dhe e treta hipoderma.

Gazeta Shëndeti Asked question
Add a Comment