Çka është Osmoza ?

176 viewsFiziologjia e NjeriutFizika
0
loading...

Çka është Osmoza ?

OsmoOsmoza është një fenomen natyror, me rëndësi jetike për kafshët dhe , e cila lejon që i qelizës të ruhet dhe të rregullohet falë membranës gjysmë të përshkueshme që e përbën atë,    d.m.th e përshkueshme ndaj ujit, por jo për solucione të caktuara si p.sh. kripëra të tretura, sheqerna dhe . Pra, osmoza është një proces kimiko-fizik që ndodh sa herë që dy zgjidhje ujore që përmbajnë përqendrime të ndryshme të kripës ndahen nga një membranë gjysmë e përshkueshme, në këtë situatë kalimi spontan i ujit nga zgjidhja më e holluar në atë më të përqendruar. Presioni që gjenerohet (nga greqishtja osmós = fut) është i ashtuquajturi “presion ozmotik”: sa më i madh midis përqendrimeve të kripës fillestare aq më i lartë është vlera e presionit osmotik.

No tags for this post.

Postime të ngjashme

Changed status to publish
Add a Comment
Write your answer.