Çka është Plazma e gjakut ?

290 viewsTransfuziologjiaPlazma e gjakut
0
loading...

Çka është Plazma e gjakut ?

Plazma e gjakut është një përbërës i lëngshëm dhe i verdhë i gjakut që përmban qelizat e gjakut në të plotë. Ajo është pjesë e lëngshme e gjakut që bart qelizat dhe proteinat në të gjithë trupin dhe përbën rreth 55% të vëllimit të përgjithshëm të gjakut të trupit. [1] Plazma e gjakut kryesisht është ujë (deri në 95%), dhe përmban të rëndësishme të tretura (6-8%) (p.sh. albumina serumesh, globulina dhe fibrinogjen ), [2] glukozë, faktorë të mpiksjes, elektrolite (Na +, Ca 2) +, Mg 2+, HCO 3 -, Cl -, etj.), hormone, dioksidi i karbonit (plazma është mediumi kryesor për transportin e produkteve ekskretuese), dhe oksigjeni. Ajo luan një rol jetësor në një efekt osmotik intravaskular që mban të balancuar përqendrimin e elektrolitit dhe mbron trupin nga infeksioni dhe çrregullimet e tjera të gjakut. [3]

Plazma e gjakut ndahet nga gjaku duke rrotulluar një tub me të freskët që përmban një antikoagulant në një centrifugë derisa qelizat e gjakut të bien në fundin e tubit. Plazma e gjakut pastaj derdhet ose tërhiqet. [4] Plazma e gjakut ka një densitet afërsisht 1025 kg / m 3, ose 1.025 g / ml. [5]

Serumi i gjakut është plazma e gjakut pa faktorë mpiksës. [4]

Plasmaferesi është një terapi mjekësore që përfshin nxjerrjen e plazmës së gjakut, trajtimin dhe riintegrimin.

Plazma e freskët e ngrirë është në listën e modeleve të barnave thelbësore të , ilaçet më të rëndësishme të nevojshme në një sistem shëndetësor bazë. [6] Ajo ka një rëndësi kritike në trajtimin e shumë llojeve të traumave të cilat rezultojnë në humbje të gjakut, dhe për këtë arsye mbahet i pajisur në mënyrë universale në të gjitha ambientet mjekësore të afta për trajtimin e traumës (p.sh. qendrat e traumave, spitalet dhe ambulancat) ose që paraqesin rrezik për humbjen e gjakut të pacientit siç janë objektet kirurgjikale.

No tags for this post.

Postime të ngjashme

Changed status to publish
Add a Comment
Write your answer.