0

Shkalla e sedimentimit të eritrociteve (ESR ose norma e sedimentit ) është një test që indirekt mat nivelin e inflamacionit të pranishëm në trup. Testi në të vërtetë mat shkallën e rënies (sedimentimit) të eritrociteve (qelizave të kuqe të gjakut) në një mostër gjaku që është vendosur në një tub të gjatë, të hollë dhe vertikal. Rezultatet raportohen si milimetra të lëngut të qartë (plazma) që janë të pranishëm në pjesën e sipërme të tubit pas një ore.Kur një mostër gjaku vendoset në një tub, qelizat e kuqe të gjakut normalisht vendosen relativisht ngadalë , duke lënë pak plazmë të qartë. Qelizat e kuqe vendosen me një ritëm më të shpejtë në prani të një niveli të rritur të proteinave, veçanërisht proteinave të quajtura reaktantë të fazës akute C dhe S. Niveli i reaktantëve të fazës akute si proteina reaktive C (CRP) dhe fibrinogjenit rriten në gjak në përgjigje të inflamacionit.Inflamacioni është pjesë e reagimit imunitar të trupit.

Mund të jetë akute, duke u zhvilluar me shpejtësi pas traumës, dëmtimit ose infeksionit, për shembull, ose mund të ndodhë gjatë një kohe të zgjatur (kronike) me kushte të tilla si sëmundje autoimune ose kancer.ESR nuk është diagnostikuese; është një test jo specifik që mund të ngrihet në një numër të këtyre kushteve të ndryshme. Ai siguron informacione të përgjithshme në lidhje me praninë ose mungesën e një gjendjeje inflamatore.Ka pasur pyetje në lidhje me dobinë e ESR në dritën e testeve të reja që kanë hyrë në përdorim që janë më specifike. Sidoqoftë, testi ESR është indikuar në mënyrë tipike për diagnostikimin dhe monitorimin e arteritit temporal , vaskulitit sistemik dhe polymyalgia reumatizmale . ESR qe zakonisht rrine i ngritur është i dobishëm në zhvillimin e një diagnoze diferenciale të sëmundjes reumatike. Për më tepër, ESR mund të jetë ende një mundësi e mirë në disa situata, kur, për shembull, testet më të reja nuk janë në dispozicion.

Si përdoret testi?
Shkalla e sedimentimit të eritrociteve (ESR) është një provë relativisht e thjeshtë, e lirë, jo specifike që është përdorur për shumë vite për të ndihmuar në zbulimin e inflamacionit të shoqëruar me kushte të tilla si infeksione, kancere dhe sëmundje autoimune.ESR thuhet se është një test jo specifik sepse një rezultat i ngritur shpesh tregon praninë e inflamacionit por nuk i tregon mjekut saktësisht se ku ndodhet inflamacioni në trup ose çfarë po e shkakton atë. Një ESR mund të preket nga kushte të tjera përveç inflamacionit. Për këtë arsye, ESR përdoret zakonisht në lidhje me testet e tjera, siç është proteina reaktive C. Një ESR i ngritur ndjeshëm është një nga rezultatet kryesore të testit të përdorura për të mbështetur diagnozën. Ky test mund të përdoret gjithashtu për të monitoruar aktivitetin e sëmundjes dhe përgjigjen ndaj terapisë në të dy sëmundjet e mësipërme , si dhe në disa të tjera, të tilla si lupus.

Kur kerkohet?
Një ESR mund të porositet kur një gjendje ose sëmundje dyshohet se shkakton inflamacion diku në trup. Ekzistojnë gjendje të shumta inflamatore që mund të zbulohen duke përdorur këtë test. Për shembull, mund të porosiset kur artriti dyshohet se shkakton inflamacion dhe dhimbje në nyje ose kur simptomat e tretjes dyshohet se shkaktohen nga sëmundja inflamatore e zorrëve.Një mjek mund të urdhërojë një ESR, kur një individ ka simptoma që sugjerojnë reumatizma polimilgjike, vaskulit sistemik ose arterit të përkohshëm, të tilla si dhimbje koke, dhimbje në qafë ose shpatull, dhimbje në legen, anemi, oreks të dobët, humbje të pashpjegueshme të peshës dhe ngurtësi të nyjeve. ESR gjithashtu mund të urdhërohet në interval të rregullt për të ndihmuar në monitorimin e rrjedhës së këtyre sëmundjeve.

Çfarë do të thotë rezultati i provës?
Rezultati i një ESR raportohet si milimetra e lëngut të pastër (plazma) që janë të pranishëm në pjesën e sipërme të tubit pas një ore (mm / orë).Meqenëse ESR është një shënues jo specifik i inflamacionit dhe ndikohet nga faktorë të tjerë, rezultatet duhet të përdoren së bashku me gjetjet e tjera klinike, historinë e shëndetit të individit dhe rezultatet nga testet e tjera laboratorike. Nëse ESR dhe gjetjet klinike përputhen, mjeku shëndetësor mund të jetë në gjendje të konfirmojë ose përjashtojë një diagnozë të dyshuar.Një ESR e vetme e ngritur, pa ndonjë simptomë të një sëmundjeje specifike, zakonisht nuk do të japë informacion të mjaftueshëm për të marrë një vendim mjekësor. Për më tepër, një rezultat normal nuk përjashton inflamacionin ose sëmundjen.ESR i ngritur në mënyrë të moderuar shfaqet me inflamacion por edhe me anemi, infeksion, shtatëzani dhe me plakje.Një ESR shumë e lartë zakonisht ka një shkak të dukshëm, siç është një infeksion i rëndë, i shënuar nga një rritje e globulinave, polymyalgia reumatizmale ose arteriti temporal . Një mjek shëndetësor zakonisht do të përdorë teste të tjera përcjellëse, të tilla si kulturat e gjakut, në varësi të simptomave të personit. Njerëzit me myeloma multiple ose makroglobulinemia e Waldenstrom (tumoret që bëjnë sasi të mëdha të imunoglobulinave) zakonisht kanë ESR shumë të lartë edhe nëse nuk kanë inflamacion.Kur monitoroni një gjendje me kalimin e kohës, ESR-të në rritje mund të tregojnë rritje të inflamacionit ose një reagim të dobët ndaj një terapie; ESR normale ose në rënie mund të tregojnë një përgjigje të përshtatshme ndaj trajtimit.

Sa kohë do të marrë rezultatet e mia ESR?
Kjo varet nga laboratori që kryen testin. Rezultatet mund të jenë të disponueshme në të njëjtën ditë ose nëse mostra dërgohet në një laborator referencë, mund të marrë një ose dy ditë për rezultatet tuaja. Testet tradicionale ESR lexohen nga një teknik një orë pas fillimit të testit. Metodat më të reja mund të lexohen në 20-30 minuta; dhe tani ekzistojnë teste të shpejta komerciale në dispozicion që përdorin një metodë centrifugale dhe mund të lexohen pesë minuta pas vendosjes. Kjo metodë e re po përdoret më gjerësisht për të shkurtuar kohën e pritjes për pacientët, veçanërisht në departamentet e urgjencës.

Çfarë shkakton inflamacionin?
Inflamacioni mund të ndodhë gjatë një periudhe afatshkurtër (akute) ose gjatë një periudhe të gjatë kohore (kronike) dhe mund të shkaktohet nga një sërë kushtesh dhe sëmundjesh. Disa shembuj përfshijnë:infeksionet, artrit, Sëmundjet autoimune, siç është lupusi, Sëmundja inflamatore e zorrëve.

Cilat teste të tjera mund të urdhërojë mjeku përveç ESR?
Mjeku mund të urdhërojë testin e proteinës reaktive C (CRP), si dhe teste të tjera të përgjithshme, të tilla si një panel metabolik gjithëpërfshirës (CMP) ose një numërim të plotë të gjakut (CBC), në të njëjtën kohë me ESR. ESR dhe proteina reaktive C (CRP) janë të dy shënuesit e inflamacionit. Në përgjithësi, ESR nuk ndryshon aq shpejt sa CRP, as në fillim të inflamacionit ose siç zgjidhet. CRP nuk preket nga aq shumë faktorë të tjerë sa është ESR, duke e bërë atë një shënues më të mirë të inflamacionit. Sidoqoftë, për shkak se ESR është një test i kryer me lehtësi, shumë praktikues të kujdesit shëndetësor përdorin ende ESR si një provë fillestare kur mendojnë se një pacient ka inflamacion.Shembuj të testeve të tjera që mund të porositen bazuar në simptomat tuaja përfshijnë antitrupa antinukleare (ANA), faktorin reumatoid (RF), fibrinogjenin ose elektroforezën e proteinave serike. Një ESR i ngritur është zakonisht rezultat i dy llojeve të proteinave, globulinave ose fibrinogjenit. Në varësi të historisë suaj mjekësore, shenjave, simptomave dhe asaj që mjeku juaj dyshon se është shkaku, ai ose ajo mund të urdhërojë një nivel fibrinogjen (një proteinë e koagulimit që është një tjetër shënues i inflamacionit) dhe një elektroforezë e proteinave serike për të përcaktuar se cilën nga këto (ose të dy) po shkakton ESR të ngritur. Nëse dyshohet për infeksion të rëndë, mund të bëhet një kulturë gjaku.

Çfarë do të thotë ndryshimi në ESR ?
Ndryshimet në ESR mund të tregojnë praninë ose zvogëlimin e infeksionit ose inflamacionit. Nëse keni një sëmundje inflamatore kronike, ESR mund të luhatet me shkallën e ashpërsisë ose rrjedhën klinike të gjendjes tuaj.

A ka ndonjë gjë tjetër që duhet të dimë?
Një ESR i ulët mund të shihet me kushte që pengojnë sedimentimin normal të qelizave të kuqe të gjakut, të tilla si një numër i lartë i qelizave të kuqe të gjakut (polycythemia), numër i konsiderueshëm i lartë i qelizave të bardha të gjakut (leukocitoza), dhe disa anomalitë e proteinave. Disa ndryshime në formën e qelizave të kuqe (në aneminë e qelizave të drapërore) gjithashtu ulin ESR. Gratë kanë tendencë të kenë një ESR më të lartë, dhe menstruacionet dhe shtatzënia mund të shkaktojnë ngritje të përkohshme.Në një mjedis pediatrik, testi ESR përdoret për diagnostikimin dhe monitorimin e fëmijëve me artrit reumatoid ose sëmundje Kawasaki.

Gazeta Shëndeti Changed status to publish
Add a Comment