Çka është Transfuzioni i gjakut ?

0
loading...

Çka është Transfuzioni i gjakut ?

Transfuzioni i gjakut është procesi i transferimit të gjakut ose produkteve të gjakut në qarkullimin intravenoz të një personi tjetër.

[1] Transfuzionet përdoren për kushte të ndryshme mjekësore për të zëvendësuar përbërësit e humbur të gjakut.

Transfuzionet e hershme përdornin gjak të plotë, por praktika moderne mjekësore zakonisht përdor vetëm përbërës të gjakut, të tilla si Qelizat e kuqe të gjakut, qelizat e bardha të gjakut, plazmën, faktorët e koagulimit dhe trombocitet.

Qelizat e kuqe të gjakut (RBC) përmbajnë hemoglobinë, dhe furnizojnë qelizat e trupit me oksigjen. Qelizat e bardha të gjakut nuk përdoren zakonisht gjatë transfuzionit, por janë pjesë e sistemit imunitar dhe luftojnë infeksionet.

Plazma është pjesa e lëngshme e gjakut, e cila vepron si një tampon, dhe përmban proteina dhe substanca të rëndësishme të nevojshme për shëndetin e përgjithshëm të trupit.

Trombocitet përfshihen në koagulimin e gjakut, duke parandaluar gjakderdhjen e trupit.

Para se të njiheshin këto përbërës, mjekët besonin se gjaku ishte homogjen. Për shkak të kësaj, shumë pacientë vdiqnin sepse atyre u ishte transferuar gjaku i papërshtatshëm. [2] [3] [4] [5] [4] [6] [3] [7]

Changed status to publish
Add a Comment
Write your answer.