Çka janë daltonizmi, hemofilia dhe albinizmi?

0
loading...

Çka janë daltonizmi, hemofilia dhe albinizmi?

Daltonizmi është sëmundje gjenetike e lidhur me gjininë, më saktë me kromozomin X. Manifestohet me paaftësinë e dallimit të ngjyrës së kuqe dhe të gjelbër. Hemofilia është sëmundje gjenetike e cila gjithashtu është e lidhur me gjininë – me kromozomin X, dhe kryesisht paraqitet tek meshkujt. Në gjakun e personave të prekur nga hemofilia mungon proteina e cila është e domosdoshme për koagulimin e gjakut. Albinizmi është mutacion i shpeshtë gjenetik te njerëzit, i cili manifestohet si mungesë e pigmentit të lëkurës dhe të qimeve. Paraqitet edhe te femrat edhe te meshkujt si dhe tek kurrizorët e tjerë.

No tags for this post.

Related posts

Changed status to publish
Add a Comment
Write your answer.