Çka janë Kromoproteinat ?

0
loading...

Çka janë Kromoproteinat ?

Kromoproteinat janë proteina të përbëra, të ndërtuara prej proteinës së thjeshtë dhe grupit prostetik i cili i jep ngjyrë këtyre proteinave. E tillë është hemoglobina (pigmenti i kuq i gjakut), proteinë kjo e cila gjendet në eritrocit (rruzat e kuqe të gjakut). Hemoglobina është e ndërtuar prej proteinës së thjeshtë që quhet globina, dhe prej grupit joproteinik apo prostetik që quhet hemi e që në fakt është hekuri dy ose tre valent (2+ ose 3+). Përndryshe hemoglobina ka rol shumë të rëndësishmëm në frymëmarrjen e gjallesës sepse e bënë transpostimin e oksigjenit nga aveolet e mushkërive, në drejtim të çdo qelize të trupit dhe anasjelltas, e bënë transportimin e CO₂ prej çdo qelize të trupit në drejtim të alveoleve dhe ambientit të jashtëm.

No tags for this post.

Related posts

Changed status to publish
Add a Comment
Write your answer.