0

Çka shkakton të ndjerit vetëm ?

Të ndjerit vetëm

Një studim pesëvjeçar i botuar në Proceedings of the National Academy
of Sciences ka treguar se norepinephrine është më i lartë në njerëzit
që ndjehen të vetmuar: gjatë krizës, ky hormon rrit prodhimin e qelizave të bardha të gjakut që ndihmojnë në shërimin e plagëve, por procesi
mbyll pjesën e sistemit imunitar që lufton viruset, duke e lënë
organizmin më të ekspozuar ndaj sëmundjeve.

“Lidhja mes çrregullimeve psikologjike ose neurologjike dhe sistemit
imunitar është diçka që dyshohet prej kohësh, – thekson Selmi – por që
shkenca e ka shfaqur vetëm kohët e fundit. Dhe një shembull tjetër është
i lidhur me bllokimin e interleukin 6, një nga zërat më të lartë të
inflamacionit, bllokada e të cilit – e përdorur tani në sëmundje si
artriti reumatoid – ka efekte të dobishme edhe për depresionin”.

Gazeta Shëndeti Asked question
Add a Comment