0

Jam me diabet, a më ndihmon nëse nuk ha mish ose mbaj dietë vegjetariane?

Dieta vegjetariane nuk përfshin asnjë lloj mishi ose ushqim deti. Është një mënyrë e të ushqyerit që përbëhet nga ushqime që vijnë kryesisht nga bimët. Kjo perfshin: perime, frutat, drithërat, bishtajoret, farat, arrat.

Ekzistojnë disa lloje të dietave vegjetariane dhe nëse është e ashtuquajtura “ovo-lakto dieta vegjetariane” këtu përfshihen vezët dhe qumështi. Një dietë vegjetariane nuk përmban proteina shtazore.

Dieta vegjetariane nuk e mjekon diabetin, por i ka disa përparêsi, sepse ju ndihmon që:

🔶️ta mbani peshën trupore në kontroll,

🔶️e zvogëlon rrezikun e shfaqjes se komplikimeve të diabetit (në rradhë të parë komplikimet kardiovaskulare dhe shtypjen e lartë të gjakut) dhe

🔶️e bën organizmin tuaj që të reagojë më mirë në insulinë (rrjedhimisht, ju duhet më pak insulinë për ta mbajtur diabetin në kontroll).

Nëse jeni duke e konsideruar që ta aplikoni dietën vegjetariane, patjetër konsultohuni paraprakisht me mjekun!

Duhet ta bëni një plan të të ngrënit që përfshin të gjithë nutritientët me numër adekuat të kalorive ashtu që të keni peshë adekuate.

Kini parasysh se edhe dieta vegjetariabe mund të ndikojë negativisht në nivelin e sheqerit në gjak nëse konsumoni shumë karbohidrate, sidomos patate, pasta, orizin e bardhë dhe bukën e bardhë.

Gazeta Shëndeti Changed status to publish
Add a Comment