Çka është Kompozicioni ?

264 viewsGjuha dhe Letërsia
0
loading...
0

Edhe kompozicioni është element i formës. Nuk ka vepër letrare pa kompozicion.

Kompozicioni është mënyra se si ndërtohet vepra letrare, si paraqitet subjekti dhe gjuha, si grupohen e si zbërthehen, si bashkohen në një tërësi të vetme të gjitha elementet e veçanta të veprës.

Në kompozicion dallojmë: Zhvillimin e veprimit që përbën hallkën e subjektit, shtjellimin e ngjarjes.

KULMINACIONIN – çastin kur subjekti a ngjarja arrin kulmin e acarimit. Zakonisht këtu zbulohet plotësisht thelbi i temës qendrore, ideja poetike dhe domethënia e karaktereve të personazheve kryesore dhe

ZGJIDHJEN E VEPRIMIT –Shurjen ose përfundimin e natyrshëm të subjektit. Shpesh zgjidhja vjen menjëherë pas çastit kulmor.

Asked question

Add a Comment

Write your answer.

No tags for this post.

Related posts

Changed status to publish
Add a Comment
Write your answer.