0

Kur ishim fëmijë na thonin “flej se rritesh”. A është kjo një e vërtetë❓

Shumica e sasisë së hormonit të rritjes prodhohet gjatë gjumit në mënyrë pulsative. Këto pulse bazohen në “orën tonë trupore” ose ritmin cirkadian.

Prodhimi më i madh është para mesnatës si dhe disa pulse më të vogla heret në mëngjes.

Gjumi i pamjaftueshëm e zvogëlon prodhimin e hormonit të rritjes.

Për të pasur gjumë optimal:

✴mos shikoni ekrane para gjumit
✴lexoni një libër para gjumit
✴dhoma e fjetjes duhet të ketë temperaturë adekuate
✴mos konsumoni kafeinë në mbrëmje

Pêrpiquni që të bëni 7-10 orë gjumë cilësor gjatë natës❗

Gazeta Shëndeti Asked question
Add a Comment