Një grua 56 vjeçare kohët e fundit filloi të merrte ilaçe për presion të lartë të gjakut.

0
loading...

Një grua 56 vjeçare kohët e fundit filloi të merrte ilaçe për presion të lartë të gjakut. Në vizitën e radhës te mjeku, hipertensioni i saj është nën kontroll, por ajo tani ankohet se “ndihet e çuditshme” që kur filloi mjekimin. Në pyetjet e mëtejme, ajo raporton se ka pasur ndjenjën e shtrëngimit në gjoks, disa herë gjatë dy javëve të fundit, dhe gjithashtu ka vërejtur dhimbje në bërryla dhe gjunjë. Presioni i saj i gjakut është 124/78 mm Hg (146/82 mm Hg në vizitën e fundit), rrahjet e zemrës janë 102/min dhe frymëmarrja është 14/min. Në ekzaminim tek ajo vërehen disa pllaka eritematike malare të shpërndara në fytyrë, krahë dhe pjesën e sipërme të trupit. Me çfarë mjekimi filloi ajo gjatë vizitës së saj të fundit?
(A) Captopril
(B) Furosemide
(C) Hydralazine
(D) Metoprolol
(E) Verapamil

Përgjigjja e saktë është C.

Pacientja shfaq simptoma të anginës, takikardisë, skuqjes dhe dhimbjeve të kyçeve. Kjo sindromë e ngjashme me lupusin është një efekt negativ i përshkruar mirë i terapisë me hidralazinë. Veprimi vazodilatator i hidralazinës mund të rezultojë në takiardi refleksive dhe ulje të shpërndarjes së oksigjenit në miokard te pacientët me sëmundje ekzistuese të arterieve koronare. Agjentë të tjerë që dihet se shkaktojnë një sindromë sistemike të ngjashme me lupusin eritematoz përfshijnë izoniazidin, pro-kainamidin dhe fenitoinën.

Asked question
Add a Comment
Write your answer.