0

 

Pse më dhemb krahu?

🟥 Nëse krahu juaj ju dhemb, mund të ketë një numër të madh arsyesh PSE për të cilat konsulta me mjekun tuaj është e DOMOSDOSHME!
🟧 Dhimbja e krahut zakonisht përshkruhet si dhimbje, parehati ose ngurtësi që ndodh diku nga shpatullat tuaja deri te gishtat në njërën ose të dy krahët. Më shpesh, është shkaktuar nga një dëmtim ose përdorim i tepërt. Por ka shumë shkaktarë të tjera shëndetësore që mund të shkaktojnë dëmtimin e krahut tuaj.
🟨 Dhimbja në krahun tuaj të majtë mund të lidhet me një sëmundje të zemrës. Angina, e cila është shkaktuar nga ulja e rrjedhjes së gjakut në zemër, mund të shkaktojë dhimbje në krahun tuaj.
🟩 Ndonjëherë, mund të gjurmoni dhimbjen e krahut në një dëmtim sportiv ose thjesht duke e përdorur atë shumë. Herë të tjera, një shkak tjetër mund të jetë fajtor. Këtu janë disa shkaqe të tjera të mundshme:

💧 Nëse krahu juaj fillon të dhemb menjëherë pas një dëmtimi fizik, ju mund ta keni thyer atë. Ju gjithashtu mund të keni ënjtje, mavijosje, mpirje ose dobësi. Konsultojeni menjëherë mjekun tuaj në mënyrë që krahu juaj të shërohet si duhet.
💧 Një dëmtim mund të shkaktojë dëmtime të muskujve tuaj (një tendosje) ose ligamenteve tuaja (një ndrydhje). Simptomat përfshijnë dhimbje, ënjtje, mavijosje, dobësi dhe spazma të muskujve. Të dy gjendjet zakonisht do të shërohen vetë, por nëse simptomat tuaja janë të forta, duhet të konsultoni mjekun tuaj sa më shpejt të jetë e mundur.
💧 Tendiniti: Kjo ndodh kur tendinat në shpatullën ose krahun tuaj bëhen të inflamuara/përflakura. Ato janë grupe indesh që lidhin muskujt me kockat. Një shembull i tendinitit është “bërryli i tenisit”. Mund të ndjeni dhimbje në shpatullën, bërrylin ose dore. Mund të jetë rezultat i një dëmtimi ose – më shpesh – i përdorimit të tepruar.
💧 Lëndimi i manshetës rrotulluese: Kjo pjesë e shpatullave tuaja përbëhet nga muskuj dhe tendina. Kjo lejon që shpatulla e juaj të lëvizë ose të qëndrojë në vend. Ndërsa ne plakemi, tendinat në manzhetën rrotulluese fillojnë të konsumohen ose të shqyhen. Nëse keni një punë ku bëni lëvizje të sipërme pa pushim, edhe ju mund ta dëmtoni atë. Simptomat variojnë nga një dhimbje e shurdhër dhe dobësi në krahun tuaj deri në dhimbje të forta, të vazhdueshme. Nëse dyshoni për një dëmtim të manzhetës rrotulluese, vizitoni mjekun tuaj. Ju mund të keni nevojë për terapi fizike.
💧 Sindroma e tunelit karpal: Bërja e të njëjtave lëvizje pa pushim me kyçin tuaj mund të shkaktojë dëmtime të nervit kryesor në dorën tuaj. Mund të çojë në mpirje, ndjesi shpimi gjilpërash, dobësi dhe dhimbje.
💧 Në disa raste, ju nuk mund të gjurmoni dhimbjen e krahut tuaj në dëmtime fizike ose përdorim të tepruar. Mund të shkaktohet nga arteriet e sëmura në pjesën e sipërme të trupit tuaj. Mund të jetë gjithashtu rezultat i stresit, një medikamenti të ri ose një gjendje tjetër mjekësore, duke përfshirë:
💧 Komprsioni i nervit: Kjo ndodh kur kockat ose indet në shpatullën, qafën ose bërrylin tuaj shtypin dhe komprimojnë një nerv. Shkakton dhimbje, mpirje, dobësi dhe ndjesi shpimi gjilpërash.
💧 Hernia diskale: Këto janë jastekë të vegjël midis kockave të forta (rruazave) që përbëjnë shtyllën kurrizore. Ato lejojnë që shpina juaj të përkulet ose të përkulet. Nëse një nga disqet në qafën tuaj çahet, mund të shkaktojë një dhimbje djegieje, mpirje, dobësi dhe ndjesi shpimi gjilpërash ose djegie në krahët tuaj.
💧 Sëmundjet autoimune: Nëse keni një nga këto sëmundje, sistemi natyror i mbrojtjes së trupit tuaj (sistemi imunitar) sulmon vetveten. Disa nga këto – si artriti reumatoid, lupusi dhe sindroma e Sjogren – mund të shkaktojnë dhimbje në qafë, krahë, bërryla, kyçe dhe duar.

🟥 Dhimbja është sinjali paralajmërues i trupit se diçka nuk është në rregull. ✅

Me respekt,
Dr Besim Demolli
Mjek reumatolog
+38344727068

Gazeta Shëndeti Changed status to publish
Add a Comment