0

Format e diabetit janë:Diabeti tip1 I cili haset në 10 deri në 15 për qind të sëmurëve me diabet dhe shkaktohet nga mungesa totale e prodhimit të insulinës dhe këta të sëmurë varen nga insulina, kjo formë e diabetit me shpesh takohet tek fëmijët dhe të rinjtë.

loading...

Diabeti tip2 i cili është shumë më i shpeshtë dhe haset në 90 për qind të rasteve me diabet dhe shkaktohet nga prodhimi i pamjaftueshëm i insulinës. Shfaqet zakonisht pas moshës 40 vjeç, mirëpo kohëve të fundit po haset shumë shpesh edhe tek fëmijët dhe të rinjtë me mbipeshë.

Diabeti i shtatzënisë, i cili shfaqet gjatë shtatzënisë 2 deri në 5 për qind dhe mund të përparoj ose te zhduket pas lindjes.

Diabeti i shtatzënisë është plotësisht i shërueshëm por duhet një mbikëqyrje e rreptë mjekësore. Pra, gratë shtatzëna duhet gjithmonë të kontrollojnë glikeminë, e sidomos nëse në familje kanë të sëmurë diabetik.

loading...
Asked question