0

Si dëmtohet nervi optik nga Glaukoma?

Disa studime kanë treguar se presioni në sy është një faktor i madh rreziku për dëmtimin e nervit optik. Në pjesën e përparme të syrit është një hapësirë e quajtur dhoma e përparme. Një lëng i pastër vazhdimisht qarkullon brenda dhe jashtë kësaj dhome dhe ushqen indet në afërsi. Lëngu largohet nga dhoma në këndin e hapur, ku takohen kornea dhe irisi. Kur lëngjet arrijnë te këndi, ato rrjedhin përmes një vrime sfungjerore dhe dalin nga syri.

Te glaukoma me kënd të hapur, edhe pse këndi kullues është i hapur, lëngjet kalojnë shumë ngadalë përmes vrimës rrjedhëse. Meqë lënget mblidhen, presioni brenda syrit rritet deri në një nivel që mund ta dëmtojë nervin optik. Kur nervi optik është i dëmtuar nga rritja e presionit, mund të vijë deri te glaukoma me kënd të hapur dhe humbja e shikimit. Kjo është arsyeja se pse kontrollimi i presionit brenda syrit është i rëndësishëm.

Glaukoma është një nga shkaqet kryesore të verbërisë për njerëzit mbi moshën 60 vjeç. Mund të ndodhë në çdo moshë, por është më e zakonshme tek të moshuarit.

Gazeta Shëndeti Changed status to publish
Add a Comment