0

Si mund ta parandalojmë glaukomën?

Ju s’ mund ta parandaloni glaukomën. Por Nëse e zbuloni herët, mund të ulni rrezikun e dëmtimit të syve. Këto hapa mund të ndihmojnë në mbrojtjen e shikimit tuaj:

-Bëni ekzaminime të rregullta të syve. Sa më shpejt që mjeku juaj vë në dukje shenjat e glaukomës, aq më shpejt mund të filloni trajtimin. Nëse jeni mbi 40 vjeç dhe keni një histori familjare të sëmundjes, bëni një ekzaminim të plotë të syrit çdo 1 deri në 2 vjet. Nëse keni probleme shëndetësore si diabeti (sëmundja e sheqerit) ose rrezikoheni nga sëmundje të tjera të syrit, mund t’ju duhet të shkoni më shpesh.
-Mësoni historinë tuaj të familjes. Pyesni të afërmit tuaj Nëse ndonjë prej tyre është diagnostikuar me glaukoma.
-Ndiqni udhëzimet e mjekut tuaj. Nëse zbulohet se keni presion të lartë në sy, ata mund t’ju japin pika për të parandaluar glaukomën.
-Ushtrimi. Aktiviteti i moderuar si ecja ose vrapimi të paktën tre herë në javë mund të ndihmojë në uljen e presionit të syve.
-Mbroni sytë tuaj. Përdorni syze mbrojtëse kur luani sporte ose punoni në projekte të përmirësimit të shtëpisë.

Gazeta Shëndeti Changed status to publish
Add a Comment