0

Hemofilia transmetohet nga prindёrit te fёmijёt nёpёrmjet gjeneve.

Gjenet pёrgjegjёse pёr hemofilinё A dhe B ndodhen nё kromozomin X .

Pёr kёtё arsye Hemofilia quhet njё sёmundje e lidhur me X-in.

Femrat qё kanё gjenin ‘defektoz’ tё hemofilisё quhen bartёse.

Nёse njё burrё i shёndoshё martohet me nje grua bartёse tё sёmundjes atёhere do tё kenё 50 % mundёsi pёr tё lindur njё djalё tё sёmurё dhe 50 % mundёsi pёr tё lindur njё vajzё bartёse tё sёmundjes.

Gazeta Shëndeti Changed status to publish
Add a Comment