Qëllimet e planit të trajtimit të Lupusit

Qëllimet e planit të trajtimit të Lupusit, Mjekimi i lupusit, trajtimi i lupusit, Lupusi dhe trajtimi i saj

Qëllimet e planit të trajtimit të Lupusit janë:
 • të parandalojë shpërthimet
 • të mjekojë shpërthimet kur ajo ndodhin
 • të reduktojë dëmtimin e organeve dhe problemet tjera të mundshme.
Trajtimi i Lupusit po ashtu mund të përshijë edhe barna të cilat ndihmojnë:
 • reduktimin e ënjtjeve dhe dhimbjes
 • parandalimin ose reduktimin shpërthimeve të sëmundjes
 • funksionimin e sistemit imun
 • reduktimin ose parandalimin e dëmtimit të nyjave
 • ekuilibrin e hormoneve.
Si
shtesë e barnave për vetë lupusin, ndonjëherë edhe barna të tjera
mjekësore janë të nevojshme për probleme të lidhura me lupusin si
kolesteroli i lartë, tensioni i lartë i gjakut, ose infeksionet.

Trajtimet
alternative po ashtu mund të përdoren. Këto janë trajtime të cilat nuk
janë pjesë e trajtimit standard. Për trajtimet alternative, asnjë
hulumtim i besueshëm nuk dëshmon se ato funksionojnë te njerëzit me
lupus. Ju duhet të bisedoni me mjekun para se të filloni ndonjë trajtim
alternativ.

Është
e rëndësishme ju të keni një rol aktiv në trajtimin e sëmundjes. Një
prej gjërave më të rëndësime për të jetuar me lupusin është ta njohësh
sëmundjen dhe ndikimin e saj. Duke qenë në gjendje të njihni shenjat
paralajmëruese të shpërthimit, ju mund ta parandaloni shpërthimin ose
t’i lehtësoni simptomat. Shumë njerëz me lupus kanë simptoma të caktuara
para shpërthimit të sëmundjes, si:
 • ndjehen më të lodhur
 • kanë dhimbje
 • puçrra
 • temperaturë të lartë
 • dhimbje në lukth
 • dhimbje koke
 • marramendje.
Ju duhet ta vizioni mjekun tuaj më shpesh, edhe kur simptomat nuk janë të ashpra. Këto vizita do t’i ndihmojnë mjekut tuaj të:
 • përcjellë ndryshimet në simptomat tuaja
 • të parashikojë dhe parandalojë shpërthimet
 • të ndryshojë planin e trajtimit nëse nevojitet
 • të dallojë efektet anësore të trajtimit.
Po
ashtu është e rëndësishme të gjenden mënyra për t’u përballur me
stresin e të pasur sëmundjen e lupusit. Stërvitja dhe gjendja e mënyrave
për t’u relaksuar mund t’ua bëjnë më të lehtë juve të përballeni me
këtë. Një mbështetje e mirë nga familjarët, miqtë, grupet e komunitetit
dhe mjekët, po ashtu mund të ndihmojë. Të kërkosh ndihmë nga grupe
mbështetëse (shoqata, organizata, institucione) po ashtu mund të jenë
ndihmuese. Përveç kësaj edhe të qenit pjesë e grupeve të mbështetjes (të
jesh pjesë e organizatave që ndihmojnë të tjerët), mund t’ju bëjë juve
të ndjeheni më mirë, ta ruani gjendjen shpirtërore dhe të bëni një
menaxhim më të mirë të sëmundjes duke qenë aktiv.


mëson sa më shumë për lupusin është shumë e rëndësishme. Studimet kanë
tregtuar se pacientët të cilët janë informuar dhe janë përfshirë në
kujdesin e tyre kanë pasur këto dobi:
 • më pak dhimbje
 • më pak vizita te mjeku
 • janë ndjerë më mirë me veten
 • kanë mbetur më aktiv.

Lexo më shumë: Lupusi

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *