Qëndroni aktiv kurse mbani distancë fizike

loading...


Shkruan: Dr. Valbonë Blaku,
Specialiste e Mjekësisë Familjare, staf ne OML

Marrëdhënia midis ekspozimit ndaj diellit dhe shëndetit
tek njerëzit s’ është aq e thjeshtë sa mund të dëshirojmë që të jetë. Gjenet
janë një faktor se si njerëzit metabolizojnë rrezet e diellit; siç është lloji
i lëkurës. Për shembull, njerëzit me lëkurë të zbehtë që digjen lehtë në diell
ka të ngjarë të marrin kancer të lëkurës Po qe se i ekspozohen shumë diellit. Koha
dhe kohëzgjatja e ekspozimit është gjithashtu një faktor vendimtar kur bëhet
fjalë për mënyrën sesi trupat tanë metabolizojnë rrezet e diellit. Një numër i
shkencëtarëve sugjerojnë se përfitimet shëndetësore të ekspozimit të moderuar
të diellit realisht mund të tejkalojnë rreziqet. Studiuesit saktësisht
tregojnë se përfitimet shëndetësorezemrës nga ekspozimi në diell tejkalojnë
shumë rrezikun e zhvillimit të kancerit të lëkurës. Këtu janë dhjetë përfitime
të mëdha shëndetësore nga ekspozimi i moderuar ndaj diellit për të cilat nevojitet
të dini padiskutim.

1. Ekspozimi ndaj
diellit e ul presionin e gjakut -Një përbërës i quajtur oksid nitrik që ndihmon
në uljen e presionit të gjakut lëshohet në enët e gjakut sapo rrezet e diellit
të prekin lëkurën. Ky konstatim ishte i rëndësishëm që deri atëherë mendohej
se përfitimet e vetme shëndetësore nga rrezet e diellit për njerëzit ishin
stimulimi i prodhimit të vitaminës D. Ekspozimi ndaj diellit jo vetëm që mund
të përmirësojë shëndetin, por edhe zgjatë jetën. Kjo është ngase
përfitimet e presionit të ulët të gjakut përfshijnë zvogëlimin e rrezikut të
sulmeve në zemër dhe goditje në tru.

2. Ekspozimi ndaj
diellit përmirëson shëndetin e kockave -Eshtë një fakt i njohur që vitamina D
stimulon thithjen e kalciumit dhe fosforit forcues të kockave në trup. Sidoqoftë,
hulumtimet në zhvillim tregojnë gjithashtu se ka një lidhje të drejtpërdrejtë
midis densitetit të kockave dhe vitaminës D3. Vitamina D3 është një vitaminë e
tretshme në yndyrë e formuar gjatë procesit të prodhimit të vitaminës D kur
rrezet e diellit godasin lëkurën. Rregullon thithjen e kalciumit. Kur keni
nivele më të larta të vitaminës D3 në gjakun tuaj, ju jeni në një rrezik më të
ulët për të pësuar fraktura të pothuajse të gjitha llojeve. Nga ana tjetër,
nivelet më të ulëta të vitaminës D3 në gjak shoqërohen me shkallë më të lartë
të të gjitha llojeve të frakturave. Kjo është arsyeja pse ekspozimi në diell
është veçanërisht i rëndësishëm për shëndetin e kockave tek të rriturit.

3. Ekspozimi ndaj
diellit përmirëson funksionimin e trurit-Përveç promovimit të shëndetit të
kockave dhe rregullimit të niveleve të rëndësishme të kalciumit, shkencëtarët
tani kanë lidhur vitaminën D me një numër funksionesh në të tërë trupin,
përfshirë funksionimin e trurit.Shumë studime kanë zbuluar se rrezet e diellit mund
të ndihmojnë rritjen e qelizave nervore në hipokampus, i cili është pjesa e
trurit përgjegjëse për formimin, organizimin dhe ruajtjen e kujtimeve.

4. Ekspozimi ndaj
Diellit lehtëson depresionin e butë -Privimi nga rrezet e diellit mund të
shkaktojë një gjendje të quajtur çrregullim afektiv sezonal (SAD). SAD është
një formë e depresionit e zakonshme në muajt e dimrit. Eshtë gjithashtu e
zakonshme tek njerëzit që punojnë me orë të gjata në ndërtesat e zyrave dhe
vështirë se dalin jashtë për ndonjë diell. Ekspozimi i moderuar i diellit,
megjithatë, rrit nivelin e antidepresantëve natyralë në tru që mund të
ndihmojnë në lehtësimin e kësaj dhe formave të tjera të depresionit të butë.
Kjo është ngase në ditë me diell truri prodhon më shumë serotonin, një
kimikatë që ngre humorin, sesa në ditë më të errëta.

5. Ekspozimi në
diell përmirëson cilësinë e gjumit- Kur rrezet e diellit na godasin sytë, një
mesazh i dërgohet gjëndrës pineale në tru per prodhimi i melatoninës (një
hormon që na bën të përgjumemi dhe na ndihmon të flemë) mbyllet derisa dielli
të perëndojë përsëri. Trupi juaj merr një sinjal të qartë se s’ është më natë
dhe kjo ndihmon për të ruajtur një ritëm normal cirkadian. Kur errësohet
jashtë, trupi juaj merr përsëri sinjalin dhe ndjeheni të lodhur dhe të
përgjumur gjatë gjumit. Nivele të ulëta të prodhimit të melatoninës gjatë natës
për shkak të mbiprodhimit gjatë ditës kanë qenë të lidhura me cilësinë e dobët
të gjumit, veçanërisht në të moshuarit. Hidhni syzet e diellit herët në mëngjes
kur zgjoheni Po qe se është e mundur në mënyrë që trupi juaj të marrë mesazhin se
është ditë dhe nxite gjëndrën pineale që të ndalojë lëshimin e melatoninës.

6. Ekspozimi në
diell pakëson simptomat e Alzheimerit- Hulumtimet klinike kanë treguar
pacientët me Alzheimer që janë të ekspozuar ndaj diellit gjatë gjithë ditës nga
9 e mëngjesit deri në 6 pasdite. e ndjekur nga errësira gjatë natës shënojnë më
mirë në provimet mendore dhe përmirësojnë disa aspekte të sëmundjes. Për
shembull pacientët me Alzheimer të ekspozuar ndaj dritës kane më pak simptoma
depresioni, zgjimi gjatë natës, agjitacion dhe humbin funksionin më pak se ata
të ekspozuar ndaj ndriçimit të errët gjatë ditës.

7. Ekspozimi në
diell shëron disa çrregullime të lëkurës-Rrezet e diellit promovojnë shërimin e
çrregullimeve të lëkurës, siç janë puçrrat, psoriazia, ekzema, verdhëza dhe
infeksione të tjera kërpudhore të lëkurës.Për shembull, një terapi për katër
javë me diell në natyrë permirson me sukses pastrimin në mënyrë të
konsiderueshme simptomave te psoriasis në 84%. kurse ekspozimi i diellit ka
një efekt terapeutik në lëkurë dhe rrezet e diellit janë përdorur me sukses për
të trajtuar çrregullimet e lëkurës, kjo metodë alternative e tretmanit nevojitet të
bëhet nën mbikëqyrjen mjekësore për të parandaluar efektet anësore negative të
rrezatimit UV dhe për të siguruar përfitimet tejkalojnë rreziqet.

8. Ekspozimi në
diell nxit rritjen e fëmijëve – Ky përfitim është veçanërisht i vërtetë për
foshnjat. Ekspozimit në diell në muajt e parë të jetës së një fëmije ka një
efekt mbi rritjen e fëmijës. Shumë kultura në të tërë botën e njohin këtë
fakt dhe i ekspozojnë fëmijët në diell të butë për tu rritur ata.

9. Ekspozimi ndaj
diellit rrit sistemin imunitar- Ekspozimi ndaj diellit mund të ndihmojë një
sistem imunitar te jete tepër aktiv, i cili mund të shpjegojë pse rrezet e
diellit përdoren për të trajtuar sëmundjet autoimune te psoriasis. Dhe duke
qenë se qelizat e bardha të gjakut rriten me ekspozimin e diellit dhe ato
luajnë një rol kryesor në luftimin e sëmundjeve dhe mbrojtjen e trupit kundër
infeksionit, ekspozimi i moderuar i diellit është shumë i dobishëm për sistemin
tuaj imunitar. 10. Ekspozimi ndaj diellit pakëson rrezikun e kancereve të
caktuara-Mungesa e vitaminës D rrit rrezikun për shumë kancere, veçanërisht
kancerin e gjirit dhe zorrës së trashë. Sidoqoftë, ngrënia e ushqimeve me vit D
dhe marrja e rrezevr te diellit mund të pengoj shfaqjen e kancerit te gjirit.
Studimet pasuese kanë treguar që plotësimi i vitaminës D prodhon një rënie
dramatike prej 60% të rrezikut për të zhvilluar ndonjë formë të kancerit. Kjo
konfirmon përfitimet e vitaminës D dhe ekspozimit ndaj diellit në zvogëlimin e
rrezikut nga kanceri. Drita e diellit ka përfitimet e saj, por ajo është ende
shkaku numër një i kancerit të lëkurës. specialistët rekomandojnë jo më shumë se
15-20 minuta rrezet e diellit direkte çdo ditë për një të rritur të
shëndetshëm. Pas kësaj, aplikoni rrezet e diellit me një faktor minimal të
mbrojtjes nga dielli (SPF) prej 30. Mos harroni ngjyrën e lëkurës, ku jetoni
dhe sa lëkurë ekspozoni në diell, ndikoni në sa vitaminë D mund të prodhoni.
Shëndeti i dobët mendor mund të ndikojë negativisht në shëndetin fizik. prandaj
ushtrojme fizikisht për të ruajtur shëndetin e mirë mendor!

Analizen për vitaminë D si në formën ative ashtu dhe pasive ju mund ta bëni tek Olive Medical & Laboratory me shumë saktësi.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *