Sun. Nov 27th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Kuptimi i fjalës

Kuptimi i fjalës Qerre

Çka është Qerre

 

QERRE f.

 1. Mjet për të mbartur zakonisht prodhime bujqësore, lëndë ndërtimi etj., i përbërë nga një shtrat i gjerë me ose pa drurë anash, me dy a me katër rrota druri, që tërhiqet me qe, me buaja me kuaj. Qerre e madhe (e vogël). Qerre me bar (me thasë, me gurë, me rërë, me pleh). Boshti i qerres. Rrotat e qerres. Rrugë qerresh rrugë e pashtruar. Punishtja e qerreve. Hipi në qerre. Zbriti nga qerrja. Ngarkoj (shkarkoj) qerren. Mbreh qetë në qerre.
 2. fig. (përdoret me nyjën joshquese një). Shumicë, numër i madh njerëzish, sendesh etj. Ka një qerre fëmijë. Kishte një qerre punë. Bëri një qerre fjalë me dikë.
 • Shprehje:
 1. E ka qerre me të
  Shkon shumë mirë me dikë, e ka shumë mirë me të, e ka grurë me të.
 2. Shkojnë pas qerres së dikujt (lidhen pas qerres së dikujt, ndjekin pas qerren e dikujt)
  Veprojnë sipas dëshirave a porosive të dikujt; lidhen pas interesave të rrethit a të grupit të dikujt.
 3. Kapardiset si qeni në qerre shih te QEN,~I.
 4. Ka mbetur si qeni në qerre shih te QEN,~I.
 5. Iu thye qerrja në derë (te dera)
  Fitoi diçka papritur, përfitoi rastësisht, pa punë e pa mundim; i vajti e mira në derë.
 6. I erdhi lepuri në qerre dikujt shih te LEPUR,~I.
 7. E zë (e kap) lepurin (dhelprën) me qerre
  Dikush vepron pa u ngutur për të kryer një punë të vështirë, po është i sigurt se ia del mbanë.
 8. I zuri qerrja (rrota, rrasa) bishtin shih te BISHT,~I.
 9. Sa të qajnë qetë, qan qerrja shih te KA,~U.
 10. Qerre dore
  vjet. karrocë dore.
 11. Qerrja e madhe
  astr. Arusha e Madhe.
 12. Qerrja e Vogël
  astr. Arusha e Vogël.

You cannot copy content of this page