Skip to toolbar

Qytetet amerikane po humbasin 36 milionë pemë në vit


loading...

 

 

Në qoftë se jeni duke kërkuar një arsye për t’u shqetësuar për humbjen e pemëve, të nxehtit rekord këtë verë mund të jete arsye perfekte.

Pemët mund të ulin temperaturat e ditës së verës deri në 10 gradë sipas një studimi të fundit.

Mbulesa e pemëve në qytetet amerikane po zvogëlohet. Një studim i botuar vitin e kaluar nga Shërbimi Pyjor i ShBA, zbuloi se kemi humbur 36 milionë pemë në vit nga komunitetet urbane dhe rurale për një periudhë pesë-vjeçare. Kjo është një rënie prej 1% nga 2009 në 2014, raporton CNN.

Në qoftë se vazhdojmë në këtë rrugë, “qytetet do të bëhen më të ngrohta, më të ndotura dhe përgjithësisht më të pashëndetshme për banorët”, tha David Nowak, një shkencëtar i lartë i Shërbimit Pyjor të ShBA-së dhe bashkautor i studimit.

Nowak thotë se ka shumë arsye që tenda jonë e pemës po bie, duke përfshirë uraganet, tornadot, zjarret, insektet dhe sëmundjet. Por, një arsye për humbjen e pemëve që njerëzit mund ta kontrollojnë është zhvillimi i ndjeshëm.

“Ne shohim që mbulesa e pemës po shkëmbehet për mbulesë të padepërtueshme, që do të thotë kur shikojmë fotografitë, çfarë ka tani është zëvendësuar me një parking ose një ndërtesë”, tha Nowak.

Më shumë se 80% e popullsisë amerikane jeton në zona urbane, dhe shumica e amerikanëve jetojnë në rajone të pyllëzuara përgjatë brigjeve të Lindjes dhe Perëndimit, thotë Nowak.

“Sa herë që vendosim një rrugë poshtë, vendosim një ndërtesë dhe presim një pemë ose shtojmë një pemë, kjo jo vetëm që prek atë vend, por prek rajonin”.

Studimi vendosi një vlerë në humbjen e pemëve bazuar në rolin e pemëve në heqjen e ndotjes së ajrit dhe ruajtjen e energjisë.

 

Vlera e humbur arriti në 96 milionë dollarë në vit.

Nowak rendit 10 përfitime që pemët i ofrojnë shoqërisë:

Ulja e nxehtësisë: Pemët ofrojnë hije për shtëpitë, ndërtesat e zyreve, parqet dhe rrugët, temperaturat e sipërfaqes ftohëse. Ato gjithashtu marrin dhe avullojnë ujin, duke ftohur ajrin përreth tyre.

“Vetëm ecni nën hijen e një peme në në të ardhmen të nxehtë. Ju s’ mund ta merrni atë nga bari”, tha Nowak.

Për të marrë përfitimin e plotë të temperaturës, mbulesa e tendës së pemëve nevojitet të tejkalojë 40% të sipërfaqes që nevojitet ftohur, sipas një studimi të fundit në Procedimet e Akademisë Kombëtare të Shkencave.

“Një bllok i vetëm i qytetit do të duhej të ishte pothuajse gjysëm i mbuluar nga një rrjet me gjethe jeshile të degëve dhe gjetheve”, kanë shkruar autorët.

Reduktimi i ndotjes së ajrit: Pemët thithin karbonin dhe largojnë ndotësit nga atmosfera.

Reduktimi i emetimeve të energjisë: Pemët zvogëlojnë kostot e energjisë me 4 miliardë dollarë në vit, sipas studimit të Nowak.

“Hijet e atyre pemëve në ndërtesa zvogëlojnë kostot e ajrit të kondicionuar. Merrni ato pemë, tani ndërtesat tuaja po ngrohen, ju po e rregulloni më shumë kondicionerin tuaj dhe po digjen më shumë karburant nga termocentralet, kështu që ndotja dhe emetimet rriten”.

Përmirësimi i cilësisë së ujit: Pemët veprojnë si filtra uji, duke marrë ujë të pist sipërfaqësor dhe thithin azot dhe fosfor në tokë.

Reduktimi i përmbytjes: Pemët zvogëlojnë përmbytjen duke thithur ujë dhe duke reduktuar rrjedhjen në përrenj.

Reduktimi i zhurmës: Pemët mund të devijojnë zërin, një arsye që do t’i shihni ato në autostradat që rreshtohen, përgjatë gardheve dhe midis rrugëve dhe lagjeve. Ato gjithashtu mund të shtojnë tinguj me anë të zhurmës së shpendëve dhe erës që fryn nëpër gjethe, zhurma që kanë treguar përfitime psikologjike.

Mbrojtja nga rrezatimi UV: Pemët thithin 96% të rrezatimit ultravjollcë, thotë Nowak.

Estetikë e përmirësuar: Pyetni ndonjë agjent të pasurive të patundshme, arkitekt ose planifikues të qytetit: Pemët dhe mbulesa e gjetheve përmirësojnë pamjen dhe vlerën e çdo prone.

Shëndeti i përmirësuar i njeriut: Shumë studime kanë gjetur lidhje midis ekspozimit ndaj natyrës dhe shëndetit më të mirë mendor dhe fizik. Disa spitale kanë shtuar pamje të pemëve dhe mbjelljet për pacientët si rezultat i këtyre studimeve. Mjekët madje përshkruajnë shëtitje në natyrë për fëmijë dhe familje për shkak të provave që ekspozimi i natyrës ulë presionin e gjakut dhe hormonet e stresit. Dhe studimet kanë shoqëruar që jetojnë afër zonave të gjelbëra me nivele më të ulëta të vdekjes.

Habitati i jetës së egër: Zogjtë mbështeten në pemë për strehim, ushqim dhe fole. në të tërë botën, pyjet sigurojnë një larmi të madhe të jetës së kafshëve.

 

Planifikimi i pemëve

Nowak thotë se ka një mungesë të pemëve, të tilla si alergjitë e polenit ose degë të mëdha që bien nga stuhitë, “dhe njerëzve s’ u pëlqen gjethet e kulluara”. Por, ai thotë se ka mënyra se si qytetet dhe qarqet mund të menaxhojnë pemët për të ndihmuar komunitetet të lulëzojnë.

“Ju s’ mund të thoni ‘vetëm ne s’ do të kemi pyje’. Ne gjithashtu mund të menaxhojmë dhe të punojmë me pemët”.

“Ju s’ doni një pemë në mes të një fushë bejsbolli. prejse do të ishte shumë e vështirë të luani sport Në qoftë se keni pemë në rrugë. Ose pemë në mes të autostradave”.

Nowak thotë se ne mund të hartojmë dhe menaxhojmë planin e pemëve në qytetet tona p