Remdesivir s’ rekomandohet për pacientët në spitale

loading...Organizata Botërore e Shëndetësisë ka dalë me një rekomandim ri kundër përdorimit remdesivirit tek pacientët me COVID, qofshin gjendje rëndë apo kritike. Sipas organizatës, s’ ka prova dëshmojnë se kjo terapi përmirëson shanset për t’i mbijetuar sëmundjes apo ul nevojën e pacientit për ventilator.

Terapia antivirale remdesivir është një ndër dy protokollet e mjekimit aktualisht përdorim kundër COVID-19 mbarë botën. Por një provë e gjerë e zhvilluar nën udhëheqjen e Organizatës Botërore Shëndetësisë tregoi muajin e kaluar se s’ kishte aspakt efekt ose efekt shumë vogël tek shanset e pacientëve me COVID për ta luftuar sëmundjen.

Japim një rekomandim me kusht mos përdoret remdesiviri pacientët e shtruar spital, pavarësisht sa e rëndë është gjendja e pacientit,” thotë Dr. Janet Diaz e Organizatës Botërore Shëndetësisë.

Udhëzimet e reja janë një tjetër goditje për këtë terapi zhvilluar nga kompania amerikane Gilead, e cila tërhoqi fillimisht vëmendje botërore duke deklaruar se kishte një mjekim efektshëm kundër COVID-it. Remdesiviri u përdor për mjekuar Presidentin Trump kur u diagnostikua me këtë sëmundje. Kjo terapi ka marrë miratim për përdorim shumë se 50 vende.

Grupi i OBSH rishikon udhëzimet reagimin ndaj COVID-it, tha se kishte dalë me rekomandimin e ri pasi kishte analizuar prova rastësishme ndërkombëtare me mbi 7000 pacientë treguan se s’ kishte ulje ritmeve vdekshmërisë apo përmirësim raagimin e pacientët pavionet e kujdesit intensiv:

Kjo s’ dëshmon remdesiviri s’ ka asnjë efekt pozitiv, andaj edhe e quajmë rekomandim me kusht, pasi mund ketë realitet një efekt, një grup specifik, vogël pacientësh, andaj rekomandojmë vazhdimin e provave,” tha Dr. Diaz

Dr. Janet Diaz shtoi se ka akoma vend për vazhduar studimin e efekteve terapisë për kuptuar mirë efektet e saj:

Duam dimë se cili grup përfiton. Ndoshta pacientët gjendje rëndë dhe jo kritike? Duam dimë kur është momenti i duhur për t’i trajtuar me remdesivir, sapo diagnostikohen apo vonë. Presim mësojmë shumë t’ua shtojmë udhëzimeve,” thotë Dr. Diaz.

pritje një vaksine për parandalimin e sëmundjes, OBSH rekomandon vazhdimin e terapive tjera dhe protokolleve mjekësore kanë dhënë deri tani rezultat.

Rekomandojmë me madhe përdorimin e steroideve pacientë gjendje kritike apo rëndë dhe gjithashtu terapitë e frymarrjes,” thot Dr. Diaz.

Rekomandimet kundër remdesivirit lënë pikëpyetje fatin e porosisë me vlerë prej 1 miliardë eurosh bëri Bashkimi Evropian muajin e kaluar për 500 mijë doza remdesiviri.

Related posts