Rëndësia dhe nevoja për njohjen e dhënjes së ndihmës së parë

Ndihma e parë


Ndihma e parë është një kompleks procedurash e masash me të cilat shpëtojmë jetën ose shëndetin e njeriut të lënduar apo të atij që ka pësuar ndonjë fatkeqësi.
Këto veprime zbatohen në vendin ku ka ndodhur fatkeqësia ose në vendin më të afërm të ngjarjes.
Qëllimi i dhënjes së ndihmës së parë është që i lënduari të dërgohet sa më parë dhe në gjendje sa më të mirë në ndihmën medicinale, gjegjësisht në mjekim tek enti shëndetësor më i afërm.

Nëse ndihmën e jep peroneli medicinal, atëherë kjo është ndihmë e parë profesionale, ndërsa nëse e jep personi joprofesiona1, atëherë kjo është ndihmë e parë joprofesionale apo laike. Këtë lloj të dytë të dhënjes së ndihmës së parë duhet ta njohin miliona njerëz.Çdo njeri i kulturuar duhet të dijë të japë ndihmën e parë, në radhë të parë t’i japë vetëvetes, në formë të vetëndihmës, ose shokut të vet, në formë të ndihmës reciproke.

Posedimi i njohurive elementare mbi ndihmën e parë është detyrë njerëzore, e cila ka për qëllim dhënjen e ndihmës së parë të gjithë atyre, të cilëve në momentin e caktuar u është e domosdoshme. Ky është obligim i përgjithshëm që u imponohet të gjithëve, për shkak të shtimit të numrit të lëndimeve, si pasojë e zhvillimit të jetës bashkëkohore, e numrit më të madh të mjeteve të komunikcacionit dhe të shtimit të shpejtësisë së tyre, e zhvillimit të mekanizimit, të elektrifikimit, xehtarisë dhe të industrisë,  me një fjalë të zhvillimit të teknologjisë në përgjithësi. Të gjitha aktivitetet njerëzore për çdo ditë po shtohen gjithnjë e më shumë, gjë që sjell edhe një shtim permanent të numrit të lëndimeve.

Në fatkeqesitë elementare, sikurse janë tërmetet, vërshimet dhe zjarret, ose në fatkeqesitë e rënda të komunikacionit dhe fatkeqësitë në miniera shkaktohet brenda një kohe të shkurtër lëndimi i një numri të madh njerëzish. Në këso rastesh është shumë më vështirë për t’u ndihmuar, sepse kushtet janë të ngjashme me ato të luftës.

Numri më i madh i të lënduarve është shënuar   gjatë luftërave, por ky numër do të ishte në mënyrë të pakrahasueshme më i madh në luftën eventuale atomike. Atëherë çdo njeri do të ishte i rrezikuar, pa marrë parasysh se ku ndodhet. Në raste të këtilla nevoja për ndihmën e parë do t’i tejkalonte mundësitë e shërbimit sanitar, prandaj njohja e filleve të ndihmës së parë është më se e domosdoshme, sepse ajo, në rast të goditjes atomike, do të ishte kryesisht forma më e shpeshtë e ndihmës, sidomos në çastet e para pas eksplodimit atomik.

Ndihmën e parë mundet dhe duhet ta japë çdo njeri që ka fituar njohuritë e elmentare nga kjo degë, por që ka kushte  ti zbatojë.Këta mund të jenë njerëz të rritur ose fëmijë pa marrë parasysh fuqinë fizike, gjininë dhe kulturën.

Ndihmën duhet dhënë sa më parë, duke mos pritur ardhjen e personelit profesional sepse kjo është vetëm humbje kohe e, nganjëherë, pikërisht vonesa e tillë shkakton  humbjen e jetës së të lënduarit.
 Në fatkeqësi të pranishmit shpeshherë hutohen dhe nuk vendosin se ç’duhet  dhe  se ç’është më mirë dhe më efikase për dhënjen e ndihmës, nuk dinë se ç’duhet e çka nuk duhet të bëjnë. Kjo frikë rrjedh më së shpeshti nga gjaku, plagët, nga gjendja në agoni, ose nga britmat vajtuese të të lënduarit. Nuk duhet të jetë pengesë as frika nga përgjegjësia për jetën e të lënduarit e as nga vdekja eventuale e tij. Pakujdesia dhe njohja e përciptë e dhënjes së ndihmës së parë meritojnë çdo gjykim, sepse mund t’i hakmerret si të lënduarit ashtu edhe atij që bën një lëshim të tillë.

Në qoftë se të plagosurve dhe të lënduarve të tjerë u vonohet ndihma e parë, atëherë rnund të rrjedhin aso pasojash dëmtimi, të cilat nuk do të mund të evitoheshin edhe me mjekimin më adekuat të mëvonshëm. Kanë rëndësi të madhe edhe masat me të cilat jepet ndihma e parë, sepse të gjitha nuk kanë vlerë të njëjtë.Është detyrë e jona që t’i zgjedhim dhe t’i zbatojmë vetëm më të mirat.Dhënja jo me kohë dhe në mënyrë joadekuate e ndihmës ka si rrjedhim një mjekim më të gjatë dhe mund të shkaktoj invaliditet më të madh, si në paqe ashtu edhe në luftë.

Ndihma e parë në paqë jipet më së shpeshti veç e veç. Kjo gjë lehtëson punën dhe bën të mundur që çdo personi të lënduar t’i kushtohet kujdes i posaçëm dhe kohë e mjaftueshme. Këtë e lehtësojnë gjithashtu mjetet e komunikacionit, lidhjet dhe të gjitha shërbimet e tjera që funksionojnë mirë, prandaj edhe transporti deri tek entet e shëndetësisë është i siguruar. Mirëpo, në lëndime masive, zakonisht në rastet e katastrofave elementare, kushtet për dhënjen e ndihmës së parë janë shumë më të vështira.

Në luftë, në intervale kohe të shkurtëra, numri i të lënduarve është gjithmonë i madh, prandaj shumicës, gati në të njëjtën kohë, duhet dhënë ndihmën e parë.Shumica e lëndimeve të luftës janë plagët që gjithmonë janë të ndotura me mikrobe.Përpos kësaj njerëzit në kohë lufte ushqehen dobët,- janë të rraskapitur dhe me rezistencë apo imunitet  të dobësuar. Dhënja e ndihmës së parë është e vështirësuar nga rrethanat shumë të papërshtatshme dhe nga ndikimet e pandërprera të luftës. Edhe atij që jep ndihmën e parë i kërcënohet rreziku që të lëndohet vetë. Komunikacioni vështirësohet gjithnjë, çrregullohet ose pengohet, prandaj edhe transportimi i të lënduarve bëhet i ngadalshëm, pengohet ose bëhet i pamundshëm. Prandaj edhe dhënja e ndihmës së parë vështiresohet dhe kërkon një angazhim maksimal, qëndrueshmëri dhe guxim.

Kushtet janë më të vështira në rast lufte atomike, kur një numër i madh i enteve shëndetesore shkatërrohet, një numër i madh i personelit medicinal lëndohet, kështu që jeta dhe shëndeti i njerëzve varet shpesh nga ndihma e parë.

Ai që jep ndihmën e parë duhet të jetë i qetë, i matur, i vetëdishëm për përgjegjësinë, këmbëngulës, i shkathët dhe i sigurtë në njohuritë e tij, sepse vetem me këto kualitete mund të jetë efikas në dhënjen e ndihmës së parë. Megjithatë, duhet të dimë se edhe njohja më e mirë e procedurave të ndihmës së parë nuk na bën ekspert medicinal, por vetëm anëtar të vyeshëm të shoqërisë.

Në dhënjen e ndihmës së parë është e domosdoshme të zbatohen vetëm masa të arsyeshme medicinale dhe në mënyrë adekuate. Nuk lejohet që të veprojmë sipas këshillave të laikëve, të cilave u përmbahet edhe sot e kësaj dite popullsia e pashkolluar, përkundër vërejtjeve të mjekëve. Kundër të gjitha llojeve të lajthitjeve të këtilla duhet të luftojmë me këmbëngulje.

Dhënja e ndihmës së parë, ashtu si duhet është e vetmja mënyrë e dobishme për shëndetin dhe mbrojtjen e jetës së të lënduarve. Në saje të saj një numër i madh mbetet gjallë dhe shërohet mirë, kurse invaliditeti pakësohet dukshëm. Në paqe kjo ndihmë u bën të mundshme të lënduarve që për një kohë shumë të shkurtër të kthehen në vendet e tyre të punës dhe kështu pakësohen humbjet në ekonomi. Në luftë gjithashtu personat e shëruar kthehen shpejt në vendin e punës ose në radhët e luftës, dhe kështu sigurohet dhe shtohet fuqia mbrojtëse e vendit.

 ndihma e pare,Rëndësia dhe nevoja për njohjen e dhënjes së ndihmës së parë, si ipet ndihma e pare, dhenja e ndihmes se pare, qysh me dhane ndihmen e pare, si me dhene ndihma e pare, kur jepet ndihma e pare, meso ndihmen e pare, ndihme e pare, shkrime per ndihmen e pare, menyrat e dhenies se ndihmes se pare, ndihma, ndihma emergjente, si jepet ndihma emergjente, qysh me dhane ndihmen e pare, nevoja per ndihme te pare,rendesia e ndihmes se pare, udhezime per ndihmen e pare, libri per ndihmen e pare, te dhena rreth ndihmens se pare, vlera e ndihmes se pare, mesoni ndihmen e pare, qka osht ndihma e pare, qysh me msu ndihmen e pare, dhenja e ndihmes, lendimet, lendimit, ndihma e pare per lendime

Related posts:

Presidenti dekreton Ligjin për Buxhet, hapet rruga për ndarjen e pagesave të pandemisë
Vera erdhi: Ku po shkojmë për pushime?
Paraburgim policit gjilanas për rrahjen e gruas, arrest shtëpiak vëllait të tij
PDK flet për mocionin e nisur nga VV për rrëzimin e Qeverisë Hoti
Facebook dhe Twitter fshijnë pretendimet e Trumpit për COVID-19
Sa është i pasur ish- ministri Arben Vitia?
Rektori i UP-së, Marjan Dema me mbi 53 mijë euro para të gatshme
Washington DC: Shqiptarja, finaliste për çmimin “Excellence in Advocacy Award”
Bekë Berisha me kredi deri ‘në fyt’
Bekim Haxhiu vozit veturë 33 mijë eurosh
Shtetet e Bashkuara duan njohje dypalëshe
VV nis mocionin për rrëzimin e qeverisë Hoti
ORCA reagon ndaj emërimit të anëtarit të ri në KShC, kërkon ndalimin e interferimeve politike
Kosova po dështon në luftën kundër pandemisë
Prindërit e Iliasit flasin para fillimit të gjykimit të vrasëses së të birit
Ministria e Arsimit anulon testin e arritshmërisë
Lahi Brahimaj me vetëm 137 euro para në bankë
Japonia përkujton 75-vjetorin e bombardimit të Hiroshimas
Vushtrriasit i hapet rast në polici pasi s' u vetizolua
Pejë, 12 pacientë në gjendje të rëndë
Kryekuvendarja blen tokë 100 mijë euro
911 kosovarë u kthyen të infektuar me Covid-19 në Gjermani
Gjakovari arrestohet për dhunim
Arrestohen tre të dyshuar në Prishtinë për organizim të bixhozit
Sa është pasuria e Jahja Llukës?
Spitali i Ferizajt pret rritjen e kapaciteteve për t'i përballuar kërkesat gjatë pandemisë
Profesori anëtar i AAK-së emërohet në Këshill Shtetëror të Cilësisë
Profesori anëtar i AAK-së emërohet anëtar në Këshill Shtetëror të Cilësisë
Mendim Rugova blen veturë 20 mijë euro
Bordi i emëruar nga qeveria Kurti e quan të “paarsyetuar” vendimin për shkarkim nga qeveria Hoti
Turqi, protestë kundër dhunës ndaj grave
Për ndonjë ditë 66 aksidente trafiku në rrugët e Kosovës
Biden do ta pranojë online nominimin për president
Dy pacientë në intubim në spitalin e COVID-19 në Vushtrri
Moti sot në Kosovë
Kosova nis negociatat rreth vaksinës për COVID-19
Vdes një i ri nga Shtimja si pasojë e COVID-19
Zaev u takua me Ahmetin, Selën dhe Gashin, negociohet shumica e re larg syve të opinionit publik
Në Turqi protestohet kundër dhunës ndaj grave
Zyrtarët amerikanë hedhin poshtë pretendimin e Trumpit për Bejrutin
Facebook prezanton klonin e TikTokut, Instagram Reels
specialisti kosovar shpjegon ç’është nitrati i amoniumit që shkaktoi shpërthimin shkatërrimtar në Be...
Pasuria e Drejtorit të Krimeve Ekonomike në Policinë e Kosovës
Drejtoresha e shërbimeve njerëzore në polici, mori avanc mbi 3 mijë euro për udhëtimet në SHBA
Gjilanasja: Virusi s' është rrenë, po e provoj në lëkurën time
Virusin e kam zënë hajgare, shumë i vështirë është
Drejtori i Hetimeve në Policinë e Kosovës mban mbi 28 mijë para kesh në bankë
Gjilani vazhdon kontratat me Gerhard Prognin dhe Fiton Hajdarin
„Tour de Suisse” e motoristëve shqiptarë, në kohë pandemie
Spanja regjistron rekord të të infektuarve me COVID-19 prej përfundimit të izolimit
Pasuria e zv/drejtorit të Policisë së Kosovës, afër gjysmë milioni
Junik – Qindra hektarë kultura bujqësore janë dëmtuar nga breshëri – FOTO
Pandemia “gëlltit” investimet e huaja në Kosovë
Pompat e karburanteve, ku mund të furnizoheni më së liri në Austri
Rogovë e Hasit, kabllot bien për toke pas rrëzimit të shtyllës elektrike
Haradinaj- Stublla nis ndryshimet në misionet diplomatike
Presidenti Thaçi tani apelon që të gjithë t`i respektojnë masat anti COVID-19
Pasuria e U.D të kryeshefit të Inspektoratit Policor të Kosovës
KFOR i përgjigjet një kërkese urgjente të QKUK-së për ilaçe kundër helmimit
Zëvdendësdrejtori i policisë mban në bankë 45 mijë euro kesh
​Mali i Zi shënon numrin më të madh të viktimave nga COVID-19 brenda një dite
Labinot Tahiri shpenzon 107 mijë euro në vetura në vitin 2019
Lista e pasurive milionëshe të Behgjet Pacollit
Daut Haradinaj merr borxh tek familja e gruas për shtëpinë
Rreth 10 milionë afganë besohet se kanë qenë të infektuar me coronavirus
Pasuria e Drejtorit të Antidrogës në Policinë e Kosovës
Endrit Shala vozitet me veturë më të shtrenjtë se shefi i tij Fatmir Limaj
Albin Kurti me vetëm 934 euro në bankë
Në Klinikën ku trajtohet Coronavirus oksigjeni bartet me dorë pasi mungon sistemi
Sa kushton BMW e Fatmir Limajt?
Sjellja skandaloze e Zemajt për barnat rikthen krimin dhe korrupsionin në shëndetësi
Kadri Veseli rrit pasurinë, blen banesë 85 mijë euro
Në Burgjet e Kosovës, janë të infektuar 19 zyrtarë dhe një i burgosur me COVID-19
Të flesh në një tendë në formën e një pike – kampingu interesant në Belgjikë |Revista Monitor
Kadri Veseli rritë pasurinë blenë banesë 85 mijë euro
Aksionet e Mërgim Lushtakut në 4 biznese kursen 45 mijë euro në bankë
Anton Quni e shet veturën BMW X5
Sa fiton brenda vitit Kryeministrit Avdullah Hoti
'Zërat e shuar' të grave në 'veshët e shurdhër' të drejtësisë
Kontrata e dyshimtë, QKUK-ja s' i ndal tenderët për COVID-19 përkundër donacioneve të shumta
Kërkohet krijimi i trupës së qëndrueshme të aktorëve në Teatrin 'Dodona'
Fillon punën Bordi i përkohshëm i KRU "Prishtina"
Qeveria e Serbisë planifikon hapjen e një laboratori të testimeve për COVID në Kosovë
Qeveria e Serbisë planifikon hapjen e laboratorit të testimeve për COVID në Kosovë
Arsyetimi i Gjykatës për dënimin me gjobë të asamblistes së Gjakovës
Ditë e zezë, 15 të vdekur nga COVID-19 në 24 orët e fundit
Hashim Thaçi “vajton" bujqit pas dëmeve të pësuara nga reshjet e fundit
Instituti Hidrometeorologjik paralajmëron vërshime në disa zona
Vdiq gazetari Nexhmedin Paloja
Gjakovë, kthehet në rigjykim rasti i katër të akuzuarve për grabitjen e 2,500 eurove
Qytetarja nga Peja paradite del negativ për coronavirus, pasdite IKSHPK ia ndërron rezultatin
Paradite negative me coronavirus, pasdite IKSHP ia ndërron rezultatin
Polici i Kosovës suspendohet, në orar të punës shkoi në motel
I emëruari për ambasador të ShBA-së në Gjermani kritikoi përfshirjen e administratës Klinton në luft...
156 persona shëndetësohen nga COVID-19
3862 raste aktive me COVID-19 në Kosovë
Komunat e prekura sot nga COVID-19
Dyshime se polici vdiq pasi ambulancës iu ndal oksigjeni dhe u prish lifti i spitalit
Vajzat kanë studiuar më shumë se djemtë gjatë pandemisë, thotë hulumtimi
328 policë të infektuar me COVID-19

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Ushqimi për diabetikët apo për të sëmurët që vuajnë nga sheqeri

Fri Feb 8 , 2019
Të sëmurët me diabet duhet të jenë veçanërisht të kujdesshëm me ushqimin. Planifikimi i mirë i racioneve ditore do të ndihmojë ndjeshëm në ballafaqimin me sëmundjen. Planifikimi duhet të përfshijë renditjen kohore të racioneve të të sëmurit, zakonet e tij në ushqim. Planifikimi i të ushqyerit do të ndikojë në […]