Fri. Aug 19th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Analiza letrare, Analizë , Analiza të veprave letrare

Ky roman trajton një temë tejet apo mjaftë interesante.

Në këtë roman të Daniel Defos përshkruhet jeta e personazhit apo heroit kryesor  të tij të quajtur Robinson Kruzo .

Robinson Kruzo u lind në vitin 1632 në ” New York ” nga një familje e mirë , por nuk ishte vendas , por babain e kishte nga Bremeni që u vendos në Hull dhe fitoi një pasuri të madhe dhe u martua me nënën e tij nga një familje e shquar Robinson nga edhe ky e mori emrin .

Mbiemri i kësaj familje të shquar ishte Krajner por i quajtën Kruzo , atëherë ky u quajt jo Robinson Krajner por Robinson Kruzo që është edhe personazh kryesor i këtij romani shumë interesant.

Robinson Kruzo kishte dy vëllezër më të mëdhenjë , njëri ishte oficer që më vonë u bë nënkolonel ku luftoi në shumë luftra që u zhvilluan në Angli , ndërsa vellai i dytë nuk dihet se ç’u bë me të kurrë .

Robinsoni duke qenë djali i tretë në familje nuk ja mësuan asnjë zanat por Kruzo ishte i pasionuar pas udhëtimeve detare por as nëna as babai nuk pranuan që ai të shkonte pas aventurave detare pasi Robinsoni kishte një jetë të qetë dhe të siguruar ku familja e tij i takonte klasës së mesme.

Mirëpo i shtyrë nga dëshira e madhe për aventura detare ai nuk iu bind këshillave dhe urdhrave të babait dhe nënës ku pas një kohe të shkurtë lundroi me një shok duke ndjekur detin dhe aventurat e tij.

Në vitin 1891 u largua nga Hull për të shkuar drejt Londrës .

Ai kurrë nuk mendoi kurrë se aventurat e tij do të fillojnë aq herët dhe do të zgjasin aq gjate .

Ai bashke me shokun e tij hypi në një anije dhe lundroi në drejtim të Londres .

Erërat fryenin , qielli ishte i mbuluar i tëri nga rete ndërsa deti u trazua.

U detyruan të ndaleshin në Larmuth , derisa të pushonin stuhitë që vinin nga çdo anë .

Robinsoni ishte i pikëlluar sepse nuk kishte dëgjuar fjalët, këshillat dhe urdhërat e prindërve ndërsa këto iu kujtohen vetëm kur e sheh se anija e tij mund të fundosej dhe ai mund  të vdiste.

Shumë mendime ato momente i silleshin në kokë , shume ditë kaluan kështu gjersa arritën në Londër  dhe ai aty gjeti një shoqëri të mire .

Mendonte vazhdimisht për faktin që nuk kishte qëndruar në shtëpi , por nga brenda e shtynte një forcë që i ngjallte ide të marrëzishme e jo të menduara mirë që të vazhdonte prap aventurat në det duke pasur si synim që të fitonte duke bërë tregti dhe duke bredhur nëpër botë.

Kjo forcë e papërballueshme ia kishte rrënjosur aq fortë në mendje gjithë ato plane që kishte dhe gjithë ato mendime të marra saqë për të më nuk kishin rëndësi gjithë ato këshilla prindore që dikur silleshin në mendjen e tij.

Pas disa ditësh të qendrimit të tij në Londër ai vendosi të hipte në një anije që shkonte në drejtim të  brigjeve të Afrikës .

Ky udhëtim megjithëse ai mendonte se mund të ishte frytëdhënës prap se prap ishte aq i keq saqë ai përfundoi si një skllav i mjerë dhe ku takoi një njeri të quajtur ”Xuri”.

Kishin aq miqesi të dy saqe një ditë vendosën të arratiseshin me një barkë të vogël.

Të dy duke lundruar nga vendbanimi i të njerëzve të egë filluan të kenë një frikë të madhe kur papritmas një anije po afrohej drejt tyre dhe Xuri tha : Imzot , Imzot një anije po afrohet .

Anija e huaj u erdhi në ndihmë , ishte një anije braziliane .

Me atë anije ata shkuan në Brazil .

Aty në Brazil Robinsoni la Xuri-n dhe ngaqë zjarri i tij i pashuar rreth aventurave detare e shtynte vazhdimisht për lundrime në det ai  dëshironte të lundronte akoma me anije , por më pare ai kapetani e njohu një fabrikant që prodhonte sheqer dhe ai vendosi të punonte atje dhe bleu një tokë .

Në testament e la të shkruar se në qofte se do të vdiste gjatë këtij udhëtimi , gjysmën e pasurisë do t’ia jepte kapetanit dhe gjysmën tjetër familjes së tij .

Dhe me të vërtetë ky udhëtim i radhës që synonte ta bënte ishte një udhëtim tepër i hidhur .

Duke lundruar në det kalonin ditët gjersa mund të ndaheshin ne ndonje cope toke .

Papandehur njeri nga bashkëudhetaret pa tokën dhe filloi të bertiste . ”Toke”,”Toke” të gjithe u gëzuan , por ky gëzim nuk zgjati shumë , sepse cepi i anijes u ndesh me një nga shkëmbinjte e fortë rreth brigjeve te detit .

Anija u shkatërrua dhe nga ky shkatërrim të gjithë ishin të vdekur por vetëm Robinsoni kishte mbetur gjallë dhe me anë të notit kishte arritur gjer në zallishte .

Që këtej fillon historia për jetën e tij në ishullin e pabanuar ku pas mbesin të gjithë aventurat e ”Robinson Kruzo” .

Kjo histori interesante e jetës së Robinsonit në ishullin e pabanuar nga shkrimtari është shkruar me një gjuhë të vërtetë me një gjuhë e cila të ngjallë dëshirën dhe kuriozitetin që të lexohet çdo rresht me një frymë të vetme dhe kjo pjesë e  romanit është pjesa më me vlerë njëkohësisht edhe më tërheqëse për lexuesin.

Brendia kryesore e romanit është jeta e tij në atë ishull si temë është jeta e mjerë në ishull , është një lufte në mes njeriut dhe vet natyrës por kjo luftë në mes njeriut dhe vetë natyres zhvillohet me kushte aq të jashtëzakonshme saqë tek Robinson Kruzo ngjallë dëshirën që t’a përmirësojë dita ditës jetën në këtë ishull të pabanuar.

Robinsoni filloi të merrte veten nga ajo fatkeqësi me anijen dhe  vazhdoi të krijonte një jetë të qetë në ishullin e tij duke u përballur çdo ditë e më mirë me vështirësitë jetësore në këtë ishull.

Ai nga anija e mbytur furnizohet me shume gjëra që i hynëm në pune dhe ndërtoi një shtëpizë të vogël dhe zbuloi një shpellë të vogël me plotë ar , argjend , pushke , plumba të cilat ai fshehu .

Nga anija nxori një top me thërrime buke të cilat iu rrezuan në toke pas disa muajsh vërejti se po dilte misri , elbi e gruri dhe bëri një arë të vetën ku mbillte misrin,elbin dhe grurin.Më pastaj pr ushqim kishte dhi e keca që i zbuste sepse ishin të egër .

Formoi edhe kopenë duke i zbutur dhite e kecat .

Një ditë pas shume vitesh i vetmuar pa se ne ishullin e tij që ai e qante veten , vinin ndonjëherë të egrit dhe formonin gostitë e tyre mizore duke ngrenë mishin e njeriut ./Rapitful

 

Shih edhe:

Malësorja

Lumi i vdekur

Kështjella

Kronikë në Gur

Gjenerali i Ushtrisë së Vdekur

Afërdita – Sterjo Spasse

Bardha e Temalit – Pashko Vasa

Bagëti e Bujqësi – Naim Frashëri

Robinson Kruzo, Analiza letrare, Analizë , Analiza të veprave letrare defo shqip romani robinson kruzo daniel defoe book defoe robinson robison kruzo robinzon kruzo book danil defoe danel defoe deniel defoe,referate shqip,permbajtja, robinson kruzo referat shqip robinson kruzo luis bunuel robinson crusoe robin crusoe movie robinson and crusoe robinson crusoe luis bunuel robison cruso bunuel robinson crusoe robinson crus robinsons crusoe robinson crusoe robinson crusoe robinson cruso movie robison kruzo robinzon kruzo film robin crusoe film robinzon crusoe,Robinzon Kruzo

You cannot copy content of this page