Cilësia e jastëkut është e një rëndësie esenciale për gjumin.

Ai mund të na ndihmojë të kemi një gjumë të mirë ose mund të na lërë gjithë natën të trazuar.

Të shumtë janë ata që jastëkun, kur e kanë të mirë, e marrin me vete edhe në udhëtime apo në pushime, pikërisht për të bërë gjumë të mirë.

Cilësia e jastëkut s’ ka të bëjë vetëm me rehatinë fizike.

specialistët thonë se një jastëk i mirë mund të ofrojë përfitime të pamohueshme për shëndetin.

Roli i Jastëkut Tek dhimbjet e Qafës

Harkimi i tepruar i qafës për një periudhë afatgjatë shkakton dhembje.

Ky harkim ndodh Me kusht që jastëku është më i butë apo më i fortë seç nevojitet.

Për shembull, Me kusht që ju flini në anë dhe keni një jastëk të butë që s’ ofron shumë mbështetje për qafën, koka do të varet më shumë.

Me kusht që flini shtrirë përmbys e përdorni një jastëk të fortë, qafa do të sforcohet duke u tejzgjatur e kësisoj do të keni dhembje të saj.

E njëjta gjë vlen Me kusht që flini në shpinë dhe keni një jastëk më të fortë seç nevojitet.

Jastëku Dhe Apnea e Gjumit

Njerëzit që vuajnë nga apnea e gjumit, pra ndërprerja e frymëmarrjes gjatë gjumit, nevojitet të bëjnë kujdes me jastëkun.

Ky i fundit mund të ndërhyjë duke shtuar presionin në rrugët e frymëmarrjes.

Jastëku ideal për njerëzit që vuajnë nga apnea e gjumit nevojitet të jetë i ngritur në mënyrë që të lehtësojë frymëmarrjen gjatë gjumit.

Për një gjumë sa më të mirë, specialistët këshillojnë që koka të mbahet e ngritur në 30 gradë.

Ky pozicion gjithashtu ndihmon kundër problemeve me sinozitin dhe është i përshtatshëm edhe për njerëzit që vuajnë nga veshi i mesit.

Mungesa ose ndërprerja afatgjatë dhe e vazhdueshme e gjumit ka shumë pasoja në shëndetin tonë, ndaj përzgjedhja e jastëkut dhe pozicionit të duhur të trupit është e një rëndësie esenciale./AgroWeb.org

Tags: