Mon. Dec 5th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
8C1A26B8 2CA1 46B8 8254 AFF954F36213

Rreth Ditës së higjienës menstruale

Shkruan: Dr.Meritë Demiri Demolli

Higjiena e dobët menstruale e shkaktuar nga mungesa e edukimit mbi këtë çështje, tabutë dhe stigmat e vazhdueshme, aksesi i kufizuar në produktet higjienike menstruale dhe infrastruktura e dobët sanitare dëmton mundësitë arsimore, shëndetin dhe statusin e përgjithshëm social të grave dhe vajzave në mbarë botën. Si rezultat, miliona gra dhe vajza pengohen të arrijnë potencialin e tyre të plotë.

Dita e Higjienës Menstruale është një platformë globale e avokimit që bashkon zërat dhe veprimet e organizatave jofitimprurëse, agjencive qeveritare, individëve, sektorit privat dhe medias për të promovuar shëndetin dhe higjienën e mirë menstruale për të gjitha gratë dhe vajzat. . Më konkretisht, Dita e higjienës menstruale ka qëllim :

të thyen heshtjen, ndërgjegjëson dhe ndryshon normat negative shoqërore rreth higjienës menstruale dhe

angazhon vendimmarrësit për të rritur prioritetin politik dhe për të katalizuar veprimet për higjienen menstrale , në nivel global, kombëtar dhe lokal.

Dita e higjienes menstruale është rritur jashtëzakonisht shumë që nga festimi i parë në 2014.

Vizioni yne

Për të gjitha grat dhe vajzat të jetë e mundur të krijohet një botë ku asnjë grua apo vajzë nuk do të frenohet sepse ajo ka menstruacione. Kjo do të thotë një botë në të cilën çdo grua dhe vajzë janë të fuqizuara për të menaxhuar menstruacionet e saj në mënyrë të sigurt, higjienike, me besim dhe pa turp:

– të gjithë mund të kenë akses dhe të përballojnë produktin menstrual që zgjedh
– stigma e periudhës është histori
– të gjithë të kenë informacion bazë për menstruacionet (këtu përfshihen edhe djemtë dhe burrat)
– të gjithë mund të kenë akses në ujë, kanalizime dhe higjienike të përshtatshme për periudhën kudo

Por ne jemi në një udhëkryq. Për të qenë në gjendje të shkallëzojmë veprimin tonë kolektiv për Rreth Ditës së higjienes menstruale.

Higjiena e dobët menstruale e shkaktuar nga mungesa e edukimit mbi këtë çështje, tabutë dhe stigmat e vazhdueshme, aksesi i kufizuar në produktet higjienike menstruale dhe infrastruktura e dobët sanitare dëmton mundësitë arsimore, shëndetin dhe statusin e përgjithshëm social të grave dhe vajzave në mbarë botën. Si rezultat, miliona gra dhe vajza pengohen të arrijnë potencialin e tyre të plotë.

Dita e Higjienës Menstruale është një platformë globale e avokimit që bashkon zërat dhe veprimet e organizatave jofitimprurëse, agjencive qeveritare, individëve, sektorit privat dhe medias për të promovuar shëndetin dhe higjienën e mirë menstruale për të gjitha gratë dhe vajzat. . Më konkretisht, Dita e higjienës menstruale ka qëllim:

të thyen heshtjen, ndërgjegjëson dhe ndryshon normat negative shoqërore rreth higjienës menstruale dhe

angazhon vendimmarrësit për të rritur prioritetin politik dhe për të katalizuar veprimet për higjienën menstruale, në nivel global, kombëtar dhe lokal.

Dita e higjienës menstruale është rritur jashtëzakonisht shumë që nga festimi i parë në 2014.

Vizioni yne

Të jetë e mundur të krijohet një botë ku asnjë grua apo vajzë nuk do të frenohet sepse ajo ka menstruacione. Kjo do të thotë një botë në të cilën çdo grua dhe vajzë janë të fuqizuara për të menaxhuar menstruacionet e saj në mënyrë të sigurt, higjienike, me besim dhe pa turp:

– të gjithë mund të kenë akses dhe të përballojnë produktin menstrual që zgjedh
– stigma e periudhës është histori
– të gjithë të kenë informacion bazë për menstruacionet (këtu përfshihen edhe djemtë dhe burrat)
– të gjithë mund të kenë akses në ujë, kanalizime dhe higjienike të përshtatshme për periudhën e menstruacionit kudo.

You cannot copy content of this page