Wed. Jun 29th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
syrii

Sa megapikselë i ka syri i njeriut?

Sipas shkencëtarit dhe fotografit Dr. Roger Clark, rezolucioni i syrit të njeriut është 576 megapiksel.

Një rezolucion 576 megapiksel do të thotë që për të krijuar një ekran me një pamje kaq të mprehtë dhe të qartë, saqë nuk mund të dalloni pikselët individualë, do t’ju duhet të grumbulloni 576 milionë pikselë në një zonë sa madhësia e fushës suaj të shikimit. Për të arritur numrin e tij, Dr. Clark supozoi mprehtësi vizuale optimale në të gjithë fushën e shikimit; domethënë, supozon se sytë tuaj po lëvizin rreth skenës përpara jush. Por me një shikim të vetëm të gjatësisë së fotografisë, rezolucioni bie në një fraksion të asaj: rreth 5–15 megapikselë.

Kjo për shkak se sytë tuaj kanë shumë të meta që nuk do të ishin të pranueshme në një aparat fotografik. Ju shihni vetëm rezolucion të lartë në një zonë shumë të vogël në qendër të shikimit tuaj, të quajtur fovea. Ju keni një pikë të verbër ku nervi juaj optik takohet me retinën tuaj. Ju lëvizni sytë rreth një skene jo vetëm për të marrë më shumë informacion, por për të korrigjuar këto papërsosmëri në sistemin tuaj vizual./Gazeta Shëndeti

You cannot copy content of this page