Sat. Jun 25th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

Me kusht që merrni më shumë paracetamolë, atëherë rrezikoheni nga probleme serioze me mëlçinë.

Paracetamoli dhe ibuprofeni janë dy ndër ilaçet më të përdorura kundër dhembjes por jo vetëm.

Ato përdoren gjërësisht kundër temperaturës, artritit, dhembjeve dhe migrenës apo hemicranisë.

Paracetamoli shërben për të ulur frekuencën dhe ashpërsinë e sinjaleve të dhembjes në tru. Paracetamoli fokusohet kryesisht në zonën e dhembjes.

Ibuprofeni funksionon duke nxitur prodhimin e disa hormoneve të caktuara që çlirohen në organizëm si reagim i një lëndimi apo sëmundjeje.

Ibuprofeni funksionon duke shënjestruar çdo gjurmë inflamacioni në të gjithë trupin.

A mund të merren të dy ilaçet në të njëjtën kohë?

Kur vjen puna tek dhembjet, paracetamoli është ndër më të rekomanduarit dhe më të sigurtët për shumë njerëz, me efekte anësore shumë të rralla.

Sipas specialistëve, njerëzit që janë mbi moshën 16 vjeç mund të marrin paracetamolin dhe ibuprofenin bashkë për të ulur temperaturën dhe dhembjet.

Mbi këtë grupmoshë, konsumi i të dy barnave në të njëjtën kohë s’ është i dëmshëm për shëndetin.

Sipas të dhënave ku bazohet AgroËeb.org, një i rritur zakonisht mund të marrë një ose dy paracetamolë 500 mg çdo 4 deri në 6 orë.

Megjithatë, në harkun kohor të 24 orëve, njeriu s’ duhet të marrë më shumë se 8 paracetamolë.

Me kusht që merrni më shumë paracetamolë, atëherë rrezikoheni nga probleme serioze me mëlçinë.

Sa i përket ibuprofenit, njeriu mund të marrë 1 ose 2 pilula 200 mg çdo 4 deri në 6 orë.

Megjithatë, në harkun kohor të 24 orëve, njeriu s’ duhet të marrë më shumë se 6 ibuprofenë.

Me kusht që merrni më shumë ibuprofenë, atëherë jeni më të rrezikuar nga ataku në zemër dhe ishemia.

Ky ilaç rekomandohet të merret gjatë ushqyerjes ose pas saj.

Ai mund të shkaktojë të vjella, të përziera, konstipacion ose probleme me tretjen.

Të dyja barnat japin efekt brenda një ore. Ata mund të kombinohen për sa kohë s’ tejkalohen dozat e mësipërme.

Njerëzit duhet të tregojnë kujdes me kombinimin e tretësirave kundër gripit që kanë në përmbajtjen e tyre paracetamol dhe këtij bari meqenëse mund të kaloni në mbidozë.

Po fëmijët?

Në rastin e fëmijëve nën 16 vjeç, gjërat ndryshojnë.

Mjekët thonë se të dyja barnat s’ mund të merren bashkë dhe dozat duhen alternuar vetëm Me kusht që pas marrjes së njërit ilaç, situata s’ është përmirësuar.

Sipas tyre, prindërit shpesh abuzojnë meqenëse japin doza të bollshme ilaçi të lëngshëm ndonëse temperatura s’ është në nivele alarmante.

Mjekët thonë se temperatura është një mekanizëm i vetë trupit për të luftuar një infeksion.

Barnat s’ duhet të jepen që në momentin që i rritet temperature por në momentin që ajo është rritur mbi 38 °C

Tek fëmijët, paracetamoli është zbuluar të ketë lidhje me shfaqjen e azmës ndërsa ibuprofeni shkakton ulçerë në stomak dhe eventualisht probleme me veshkat.

[ad_2]

Leave a Reply

You cannot copy content of this page