Thu. Jul 7th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

Sëmundja Parkinson është një çrregullim progresiv neurodegjenerues që zhvillohet kur qelizat e trurit që prodhojnë dopaminë vdesin.

Dopamina është një lajmëtar kimik jetësor (neurotransmetues) që ndihmon në rregullimin e lëvizjes. Kur dopamina shterohet, simptomat klasike të Parkinsonit si ngadalësia e lëvizjes, lëkundja, ngurtësia dhe vështirësitë në ecje mund të ndodhin.

Doktorët e konsideronin sëmundjen e Parkinsonit vetëm një çrregullim motorik (lëvizje), por tani ata e dinë se ajo gjithashtu shkakton simptoma jo të lidhura me motorin si probleme me gjumin, ankth, humbje të nuhatjes dhe kapsllëk dhe që këto simptoma mund t’u paraprijnë simptomave  motorike që vijnë më pas.

Simptomat e sëmundjes

Simptomat e Parkinsonit zakonisht fillojnë me detaj dhe përparojnë me kalimin e viteve. Ju mund të mos i keni ose zhvilloni të gjitha këto, por ato zakonisht shihen tek ata me sëmundjen.

Dridhje

Dridhjet e sëmundjes Parkinson, shpesh të përshkruara si “pilulë”, janë dridhje me frekuencë të ngadaltë me amplituda të ndryshme. Ato shpesh ndodhin së pari në njërën dorë dhe më pas përhapen në anën tjetër të trupit, zakonisht mbeten asimetrike.

Dridhjet zakonisht prekin duart dhe krahët, megjithëse mund të përfshijnë edhe mjekrën ose këmbët.

Dridhjet e sëmundjes Parkinson janë dridhje pushimi. Ata largohen me lëvizje, por shpesh kthehen kur dora mbahet në një pozicion – të tilla si mbajtja e një lugë në gojë, andaj pacientët me Parkinson shpesh derdhin gjëra.

Ngurtësi

Sëmundja Parkinson zakonisht shkakton ngurtësi (ngurtësi posturale) në të tërë trupin. Ashtu si dridhjet, ngurtësia shpesh fillon në njërën anë, zakonisht në të njëjtën anë të dridhjes, por më pas prek të dy anët e trupit.

Rreth 60% e atyre që jetojnë me sëmundjen e Parkinsonit përjetojnë dhimbje për shkak të ngurtësisë dhe ngurtësisë së muskujve. dhimbja e lidhur me sëmundjen e Parkinsonit prek muskujt ose nyjet në mungesë të ndonjë dëmtimi të dukshëm.

Lëvizjet e ngadalta

Shumica e njerëzve me sëmundjen e Parkinsonit lëvizin ngadalë – ajo që njihet si bradikinesia. Kjo fillon herët në rrjedhën e sëmundjes, por si shumica e simptomave, shpesh s’ vërehet në mënyrë të habitshme derisa të bëhet diagnoza.

Çështjet e të folurit

Problemet e të folurit janë të zakonshme në pacientët me sëmundjen e Parkinsonit dhe karakterizohen nga një zë i dobët, ndonjëherë hundor ose monoton me artikulim të pasaktë. Fjalimi mund të jetë i ngadaltë në disa pacientë, por i shpejtë në të tjerët.

Apatia

Apatia paraqet një mungesë interesi nga individi për shumë gjëra dhe është ndër simptomat e para te njerëzit me Parkinson.

Lëkurë të thatë

Vetëm po të keni sëmundjen e Parkinsonit, ka të ngjarë të keni lëkurë të thatë.

Problemet e gjumit

Shumica e njerëzve që jetojnë me sëmundjen e Parkinsonit përjetojnë probleme me gjumin.

Sindroma e këmbëve të shqetësuara, një gjendje e karakterizuar nga dëshira për të lëvizur këmbët, është e zakonshme në sëmundjen e Parkinsonit,.

Problemet e gjumit të shkaktuara nga sëmundja e Parkinsonit përfundimisht rezultojnë në një ndjenjë të lodhjes.

Si trajtohet sëmundja e Parkinsonit?

Opsionet e trajtimit për sëmundjen e Parkinsonit përfshijnë disa ilaçe të ndryshme, procedura kirurgjikale dhe terapi fizike. Ajo që është e përshtatshme për ju varet nga simptomat që po përjetoni dhe përparimi i rastit tuaj.  Ju ka shumë të ngjarë të përfitoni nga trajtimet për dridhjet tuaja dhe simptomat e tjera motorike, por mundësi të tjera për disa nga efektet jo-motorike të sëmundjes Parkinson (p.sh., problemet e gjumit, ndikimi i pseudobulbarit dhe gëlltitja e problemeve) gjithashtu mund të jenë të dobishme. /VeryWellHealth

[ad_2]

Leave a Reply

You cannot copy content of this page