© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
cropped 5077E98C 61D6 468D BD96 78C839E26A9F 1

SËMUNDJET ENDOKRINE
Ka një shumëllojshmëri të gjerë të çrregullimeve endokrine, të cilat të gjitha pengojnë prodhimin e hormoneve në trup.
Një çrregullim endokrin rezulton nga funksioni jo i duhur i sistemit endokrin, i cili përfshin gjëndrat që sekretojnë hormonet, receptorët që reagojnë ndaj hormoneve dhe organet që ndikohen drejtpërdrejt nga hormonet. Në secilën nga këto pika, mund të ndodhë mosfunksionim dhe të shkaktojë efekte të gjëra në trup.
Disa nga llojet më të zakonshme të çrregullimeve endokrine përfshijnë:
Menopauza
Diabeti
• sëmundja e Addison-it
• Sëmundja e Cushing
• Sëmundja e Graves
• Tiroiditi Hashimoto
• Hipertiroidizmi/hipotiroidizmi
• Prolaktinoma
• Kanceret e gjëndrave endokrine

ÇFARË E SHKAKTON NJË ÇRREGULLIM ENDOKRIN?

Një çrregullim endokrin është më shpesh rezultat i një çekuilibri hormonal, një gjendje e karakterizuar nga një gjëndër që prodhon shumë ose shumë pak hormon. Ky çekuilibër mund të shkaktohet nga:
Probleme me sistemin e reagimit endokrin – detyra e tij kryesore është të mbajë hormonet në trup të ekuilibruar në mënyrë të përsosur, por mund të mos funksionojë dhe të shkaktojë një çekuilibër
• Një çrregullim gjenetik
• Infeksion ose sëmundje

DËMTIMI I NJË GJËNDRE ENDOKRINE

Çrregullimet endokrine mund të ndodhin edhe si rezultat i nyjeve ose tumoreve që zhvillohen në sistemin endokrin. Ndërsa është e rrallë që një nyjë ose gungë endokrine të jetë kancerogjene ose të përhapet në një pjesë tjetër të trupit, mund të prishë prodhimin e hormoneve të sistemit endokrin.

CILAT JANË SIMPTOMAT E NJË ÇRREGULLIMI ENDOKRIN?
Ndërsa çdo çrregullim endokrin ka grupin e vet të simptomave, disa nga simptomat më të zakonshme që gjenden midis shumë prej tyre përfshijnë:
• Luhatje humori
• Lodhja
• Dobësi
• Luhatje të padëshiruara të peshës
• Ndryshimet në nivelet e glukozës në gjak ose nivelet e kolesterolit
SI DIAGNOSTIKOHET NJË ÇRREGULLIM ENDOKRIN?
Diagnostifikimi i një çrregullimi endokrin është një proces kompleks, pasi sistemi endokrin është një strukturë e ndërlidhur që rregullon shumë funksione të ndryshme trupore, si rritja, metabolizmi dhe riprodhimi.
Nëse mjeku juaj dyshon se mund të keni një sëmundje endokrine, ju mund të referoheni te një endokrinolog. Ky specialist ka të ngjarë të urdhërojë testime specifike për të konfirmuar një diagnozë, të tilla si:
• Analiza e urinës
• Testi i gjakut
• Aspirimi me gjilpërë të imët
• Ultratinguj
• Skanimi i tomografisë së kompjuterizuar (CT).
• Skanimi i rezonancës magnetike (MRI) Testi i emetimit të Positronit (PET).
Dr Enver Ismaili
Endokrinolog

You cannot copy content of this page

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.