Shenjat dhe simptomat pas traumës së kokës


Në qoftë se dikush sapo ka pësuar një aksident dhe dyshoni se e ka dëmtuar kokën, qafën ose shtyllën kurrizore, është thelbësore që gjithmonë të telefononi menjëherë 911. Për sa kohë që viktima e lëndimit s’ rrezikon menjëherë nga dëmtimi i mëtejshëm, mos tentoni ta lëvizni  derisa mund t’i bëni dëmtime edhe më të mëdha.

dhe simptomat e një dëmtimi të kokës varen nga ashpërsia e traumës dhe cilat struktura të fytyrës dhe kokës preken. Janë disa shenja që mund t’i shihni dhe shenja të tjera që s’ mund t’i shihni.

Kur personeli i urgjencës mbërrin, ata do të vlerësojnë situatën dhe shumë herë do të imobilizojnë viktimën e aksidentit.

Çfarë kërkojnë ofruesit mjekësorë?

Pasi pacienti është stabilizuar, e gjithë koka kontrollohet për prerje, ind të shqyer, gjakderdhje dhe dëmtime të tjera të indeve të buta. A janë sytë e dalë jashtë apo janë zhytur mbrapa në kafkë? A ka ndonjë gjë që ndërhyn në frymëmarrjen me anë të hundës dhe gojës? A ka të thyera në fytyrë dhe kafkë?

dhe simptomat e dëmtimit traumatik të trurit që kanë rezultuar nga trauma e kokës mund të jenë të pranishme menjëherë ose mund të duhet kohë për t’u zhvilluar. Këto shenja gjithashtu varen nga cila pjesë e trurit është dëmtuar dhe Në qoftë se ka gjakderdhje nën kafkë dhe brenda trurit.

Shenjat që ndodhin menjëherë pas traumës së kokës

Humbja e vetëdijes dhe / ose çorientimi janë të zakonshme pas traumës së kokës.

Pas një dëmtimi të lehtë traumatik të trurit, mund të mos ketë humbje të vetëdijes ose mund të zgjasë vetëm disa minuta. Mund të përjetohet gjithashtu një konfuzion ose çorientim i lehtë.

Humbja e vetëdijes që zgjat nga një deri në 24 orë shpesh klasifikohet si një dëmtim i moderuar i trurit. Mund të ketë amnezi, moskujtesë për atë që gjë menjëherë para ose pasi të ndodhte trauma e kokës.

Çdo herë që dikush është pa ndjenja për më shumë se 24 orë pas traumës së kokës, konsiderohet si një dëmtim i rëndë i kokës.2 Amnezia shpesh zgjat më shumë për këta individë dhe ata kurrë s’ mund të kujtojnë ngjarjet që rrethojnë ngjarjen traumatike.

Diferenca midis simptomave fokale dhe difuze

Dëmtimi fokal i trurit ndodh në një zonë të kufizuar dhe të përqendruar të trurit. Është më e lehtë të parashikosh se cilat lloje të shenjave dhe simptomave do të zhvillohen derisa mjekësia moderne e di se çfarë kontrollon secila zonë e trurit.

Për shembull, dëmtimi i një zone që kontrollon shikimin mund të shkaktojë ndryshime të parashikueshme në mënyrën se si dikush sheh. Dëmtimi i zonës gjuhësore të trurit mund të rezultojë në vështirësi në të folur.

Kur një dëmtim i kokës shkakton dëmtim të përhapur të trurit, është më e vështirë të parashikosh se cilat lloje të simptomave do të zhvillohen. Lëndimet difuze shpërndahen në të tërë indin e trurit, me dëmtime mikroskopike të qelizave nervore (neuronet) në tru që ndërhyjnë në rrjedhën normale të sinjaleve.

Ka specialistë që i kuptojnë këto lloje të dëmtimeve dhe kryejnë teste të thelluara ndjekëse, në mënyrë që të përshkruhen trajtimet e duhura.

Shenjat dhe simptomat më të zakonshme

Shenjat dhe simptomat e traumës së kokës ndikojnë në gjithçka, nga kontrolli mbi funksionet e trupit deri te emocionet, lëvizja fizike dhe ndjesia e mjedisit.

Ndryshimet në Njohje

 • Aftësia për t’u përqendruar
 • Kujtesa
 • Kontrollimi i impulseve
 • Duke i kushtuar vëmendje1
 • Marrja e vendimeve të mira
 • Duke menduar në mënyrë kritike dhe duke kuptuar gjërat

Simptomat Ndijore

 • Dëmtime të shikimit, vështirësi në fokusimin e syve
 • Problemet e dëgjimit
 • Ndryshimet ose humbja e nuhatjes
 • Shqetësimet e shijes
 • Ndjesitë e ndryshuara të prekjes
 • dhimbja, nxehtësia, ndryshimet e perceptimit të ftohtë
 • Vështirësia për të ndjerë pozicionin e trupit në hapësirë
 • Simptomat Fizike
 • Pamundësia për të kontrolluar lëvizjet e imëta motorike
 • Problem në ecje dhe ruajtjen e ekuilibrit
 • Vështirësia për të kontrolluar zorrët ose fshikëzën urinare
 • Spastikiteti
 • Konfiskimet
 • Paraliza
 • Mosfunksionimi seksual
 • Simptomat Psiko-Sociale
 • Ndryshimet e humorit
 • Ndryshimet në personalitet
 • Nervozizmi dhe zemërimi
 • Vështirësia për të kontrolluar emocionet, shpërthimet emocionale
 • 8
 • Humbja e ndjenjës së frenimit
 • Ndryshime të
 • Lodhje
 • dhimbje koke

Progresi i shenjave dhe simptomave

Trauma e kokës dhe dëmtimi i trurit shkaktojnë simptoma shumë komplekse që kërkojnë ndërhyrje të veçantë mjekësore, rehabilitim dhe ndjekje. Lajmi i mirë është se truri ka një aftësi të mahnitshme për të shëruar, rikuperuar dhe për të gjetur mënyra të reja të të mësuarit. Kjo quhet plasticitet i trurit.

Marrja e ndihmës mjekësore sa më shpejt të jetë e mundur pas një traume në kokë përmirëson rezultatet afatgjata. Mos harroni, çdo herë që dyshoni në traumë të kokës, qafës ose shtyllës kurrizore, duhet të telefononi në 911. Është gjithmonë më mirë të mos gaboni në anën e kujdesit.

Postime të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *