Mushkëritë luajnë një rol kyç në rregullimin e funksioneve të organeve të tjera në trupin e njeriut.

Ato janë në punë çdo sekondë të ditës që njeriu merr frymë, ndaj rëndësia e shëndetit të tyre s’ mund të nënvizohet mjaftueshëm.

Kur merrni frymë, mushkëritë marrin oksigjenin dhe e transferojnë atë në rrjedhën e gjakut, nga ku mundësohet furnizimi i të gjitha organeve dhe qelizave.

Kur nxirrni frymën, mushkëritë nxjerrin dioksidin e karbonit.

Mushkëritë e njeriut janë gjithë kohës të shënjestruara nga pluhurat, ndotja, duhani e një sërë substancash që tashmë janë bërë pjesë e jetës.

Sëmundjet kronike të udhëve të frymëmarrjes dhe të mushkërive janë në rritje.

Disa prej tyre janë azma, bronshiti, tuberkulozi, tumori e të tjerë.

Duhanpirësit janë më shumë të rrezikuar nga sëmundjet e mushkërisë.

Ruajtja e shëndetit të mushkërive është thelbësore dhe është një proces që nis duke qenë të mirëinformuar për simptomat e problemeve me mushkëritë.

Simptomat e Problemeve Me Mushkëritë

Kollë e Vazhdueshme

Kolla ndihmon në pastrimin e udhëve të frymëmrrjes, por kur ajo bëhet kronike, tregon që mushkëritë kanë nevojë për ndihmë.

Kur mushkëritë janë në vështirësi, kolla shoqërohet me dhimbje kraharori që shtrihet në pjesën e shpatullës.

Vështirësi Në Frymëmarrje

Vetëm po të hasni vështirësi të merrni frymë atëherë kjo do të thotë që mushkëritë s’ kanë fuqi të bëjnë punën e tyre.

Kjo gjithashtu tregon se udhët e frymëmarrjes janë të bllokuara.

Sekrecionet

Në shumicën e rasteve, kolla shoqërohet me sekrecione.

Këto të fundit mbajnë bakteret, pluhurin dhe polenin të bllokuara dhe pengojnë rrugëtimin e tyre drejt mushkërive.

Por Vetëm po të keni shumë sekrecione që s’ vijnë si pasojë e të ftohurës apo gripit, atëherë kjo s’ është një shenjë e mirë.

Për më tepër, ju mund të vini re ndryshime në ngjyrën, aromën, sasinë dhe trashësinë e sekrecioneve.

Vetëm po të ato kanë ngjyrë të verdhë, jeshile ose kanë njolla gjaku, atëherë ka diçka që s’ shkon me mushkëritë.

AgroWeb.org ju rekomandon një vizitë te mjeku juaj Vetëm po të vini re simptomat e mësipërme.

Enjtje Të Gjymtyrëve Të Poshtme

Tingëllon e çuditshme por enjtja dhe dhembjet e këmbëve janë tregues të një problemi me mushkëritë.

Kur këto të fundit s’ funksionojnë mirë, organizmi s’ merr mjaftueshëm oksigjen, gjë që shkakton enjtje të kyçeve dhe këmbëve.

dhimbje Koke Në Mëngjes

Vetëm po të zgjoheni me dhimbje koke ose marramendje, konsultohuni me një mjek.

Këto dhimbje dalin në pah si pasojë e vështirësisë në frymëmarrje gjatë natës dhe akumulimit të dioksidit të karbonit në enët e gjakut.

Lodhje

Vetëm po të ndiheni të lodhur vazhdimisht edhe pse flini mjaftueshëm, atëherë ka një problem me mushkëritë.

Gjithçka ka të bëjë me mungesën e oksigjenit në organizëm që shteron energjitë.

Probleme Me Gjumin

Qëndrimi ose fjetja përmbys, e bën punën e mushkërive të vështirë dhe ndikon në cilësinë e gjumit.

Prishja e gjumit ka ndikim të fortë në mirëqenien e organizmit.

Si Të Përmirësoni Shëndetin e Mushkërive

Hiqni dorë nga duhani Vetëm po të e pini.

Qëndroni larg zonave të ndotura ose mbani maska Vetëm po të punoni në zona të tilla.

Merrni frymë thellë çdo ditë në ambiente të pastra.

Ushqehuni shëndetshëm.

Mos përdorni solucione pastruese kimike me aromë të fortë.

Merrni bimë pastruese për ajrin në shtëpi

Kryeni aktivitet fizik./AgroWeb.org

* Ky informacion ka për qëllim të plotësojë, të mos zëvendësojë këshilla nga mjeku juaj ose ofruesi i kujdesit shëndetësor dhe s’ ka për qëllim të mbulojë të gjitha përdorimet e mundshme, masat paraprake, ndërveprimet ose efektet negative. Ky informacion mund të mos i përshtatet rrethanave tuaja specifike shëndetësore.

Burimi: U.S. National Library of Medicine