Shkencëtarët shqyrtojnë 4 teori të ndryshme për origjinën e virusit COVID-19

loading...


ekip shkencëtarësh ndërkombëtarë dhe kinezë është gati të raportojë për kërkimin e tij të përbashkët për origjinën e koronavirusit që shkaktoi një pasi u zbulua për herë të parë në Kinë, para një viti.

Më këtë specialistët kanë hulumtuar katër teori që po merren me origjinën e virusit, e do të dalin me një , shkruan AssociatedPress, transmeton Indeksonline.

Raporti i gjatë është duke u botuar pas disa muajsh grindjesh, veçanërisht midis qeverive të SHBA-së dhe Kinës, mbi mënyrën se si u shfaq shpërthimi, ndërsa shkencëtarët përpiqen të mbajnë fokusin e tyre në një kërkim të deritanishëm të pafrytshëm për origjinën e një mikrob që ka vrarë mbi 2.7 milion njerëzit dhe ekonomitë e mbytura në të gjithë botën.

s’ ishte menjëherë e qartë se kur do të lëshohet pasi botimi i tij u shty në fillim të këtij muaji. Nga shumë llogari, mund të ofrojë disa përgjigje konkrete dhe mund të ngrejë pyetje të mëtejshme.

Ai do të ofrojë një shikim të parë me shkrim nga 10 epidemiologë ndërkombëtarë, shkencëtarë të të dhënave, ekspertë të veterinarisë, laboratorit dhe sigurisë së ushqimit që vizituan Kinën dhe qytetin e Wuhan, ku një treg u pa si epiqendra fillestare në fillim të këtij viti për të punuar me homologët kinezë të cilët morën pjesën më të madhe të të dhënave të hershme.

Kritikët kanë ngritur pikëpyetje në lidhje me objektivitetin e ekipit, duke këmbëngulur se qeveria e Kinës kishte një rol kryesor në përbërjen e saj.
Udhëtimi në Wuhan faturohet si Faza 1 në një ndërmarrje të madhe për të zbuluar origjinën e virusit.

ka hyrë në përshkrimet e misionit si një “hetim” duke thënë se nuhatjet e një hetimi mjeko-ligjor invaziv që s’ u kërkua sipas rezolutës së miratuar unanimisht nga vendet anëtare të agjencisë në maj që hapën udhën për bashkëpunim.

Anëtari i ekipit Vladimir Dedkov, një epidemiolog dhe nëndrejtor i kërkimit në Institutin Pasteur të Shën Petersburgut në Rusi, përmblodhi katër drejtimet kryesore të paraqitura për herë të parë në një shtypi maratonë në Kinë muajin e kaluar në lidhje me origjinën e dyshuar të infeksionit të parë tek njerëzit.

Ata ishin, sipas mundësisë: nga një shkop me anë të një kafshe ndërmjetëse; drejt nga një shkop; me anë të produkteve të kontaminuara ushqimore të ngrira; nga një rrjedhje nga një laborator si Instituti i Virologjisë Wuhan./AP

Postime të ngjashme