Shtetet me pagat më të larta për MjekëtPunën më të rêndësishme e kanë mjekët, sepse ata shpëtojnë jetë. Shpesh ata e rrezikojnë edhe vetveten për shëndetin e pacientave të tyre. Të qenurit mjekë, në kohërat e tashme, është njê përgjegjësi e madhe mbi vete.

Mjekët kalojnë disa vite të studimeve që kushtojnë shtrejtë, dhe praktikë që të arrijnë nivelin e duhur të diturisë, nê profesionin e tyre. Dhe është më se fer, që ata të kenë paga të duhura për mundin e tyre tê dhënë. Në disa shtete, ata paguhen posaqërisht mirë.
Janë një numër i shteteve që paguajnë veçanarisht, ku mjekët paguhen me shuma të mëdha. SHBA është njëra ndër to, ku mjekët po lulëzojnë financiarisht.
Llojet e Mjekëve:
– Mjeku i përgjithshëm :
Mjeku i përgjithshëm, është ai që nuk ndjek specializimet në një fushë specifike të mjekësisë. Ata sigurojnë rutinë të përditshme mjeksore. Ata shpesh kanë pacienta të rregullt për një kohë të gjatë. Kur pacienti sëmuret keq apo është në gjendje serioze shëndetsore, mjeku I përgjithshëm mundet që ta sugjeroj pacientin tek një specialist.
– Specialisti :
Specialisti medicinal janë mjekë të cilët kanë përfunduar studime të avansuara dhe trajnim në klinik, në fushë specifike të mjekësisë. Shembuj të specialistëve janë kardiologët, dermatologët, gjinekologët e të tjerë.
Shtetet më paga më të larta për mjekët janë:
1. Holanda
2. Australia
3. SHBA-të
4. Belgjika
5. Kanada
6. Britania e madhe
7. Franca
8. Irlanda
9. Zvicrra
10. Danimarka
11. Zelanda e re
12. Gjermania
13. Norvegjia
14. Suedia
15. Finlanda
1. Holanda :


Holanda është parajsë për mjekët që jetojnë atje. Është vendi I punës I ëndrrave për një mjek. Ofrojnë paga të larta. Kanë kushte të shkëlqyeshme të punës, orar të shkurtë të punës, dhe më e mira e të mirave, dhe kanë festa të shumta. Holanda ka sistem mbresëlenës mjeksorë. Secila shtëpi në Holand, ka mjekun personal të tyre. Padyshim që është kënaqësi për mjekët të punojnë atje. Paga vjetore për specialistët në Holand arrin rreth $253.000, ku mjekët e përgjithshëm arrijnë deri më $117.000.
2. Australia :
“Kontinenti ishull” është shteti i dytë më i paguar, ku I paguajnë mjekët ekstremisht mirë.
Mjekët nga Britania e madhe shtegtojnë në Australi, shkaku I kushteve të mira të punës.
Kushte të mira të punës dhe një sistem I avansuar është i ofruar. Shkollimit dhe edukimit, I jipet rëndesia më e madhe. Mjekët mësojnë gjatë punës dhe punojnë krahë për krahu.
Çdo njëri këtu fokusohet të mësojë teknika të reja dhe të ndajë informata me të tjerët. Për këtë arsye niveli i stafit punues të Australianëve, përfundon me rezultate të larta, se tjerët shtete. Specialistët arrijnë page vjetore rreth $247.000 dhe mjekët e përgjithshëm $91.000.
3.SHBA-të : 
Shumica besojne se SHBA I paguajnë mjekët e tyre më së shumti. Sidoqoftë, SHBA-të rangohen në vendin e tretë. Specialisti në SHBA fiton rreth $230.000 në vjetë, ku mjeku i përgjithshëm paguhet me $161.000. 
Një rënie e pashme, parashikohet në 15 vitet e ardhshme. Kjo është nga shkaku se shkollimi është I shtrejtë shum, dhe 
4. Belgjika :
Ky shtet me qytete të bukura, dhe fshatra të mahnitshme, nuk duket edhe aq i mirë nga mjekët. Këtu mjekët punojnë me orare të gjata të punës, më shum se çdo shtet në Evropë. Afër 51 orë në javë.
Taksat janë shum të larta, duke e vështirësuar edhe më shumë punën. Specialistët këtu bëjnë pëarfersisht $188.000 paga vjetore, kurse mjekët e përgjithshëm fitojnë rreth $61.000.
5. Kanada :
Kanada ballafaqohet me shumë veshtirësi, nga shkaku se mjekët ikin në SHBA për të punuar, përshkak kushteve më të mira. SHBA-ja ofron rroga më të mëdha, në krahasim me Kanadën.
Për këtë arsye mjekët në Kanadë, kanë shum pacienta, dhe mu për këtë arsye ata duhet të presin më shum, dhe kjo rezulton me punë me cilësi jo të mire. Specialistët fitojnë rreth $161.000 paga vjetore, kurse mjeku I përgjithshëm $107.000.
6. Britania e madhe :
Edhe pse, shumica e mjekëve nga Britania shtegtojnë në Australi për të punuar, ata prap se prap fitojnë një shum të mire në vendin e tyre. Fatkeqsisht, mjekët në Britani janë shpesh të rraskapitur nga puna. Specialistët këtu fitojnë afër $150.000 paga vjetore, kurse mjekët e përgjithshëm $118.00.
7. Franca :
Franca definitivisht do të ishte vendi perfekt për të jetuar. Me qytet e saja të bukura, me dialektin e ëmbël, kjo mund të ishte mundësia perfekte për mjekët. Përveç dashurisë që kanë për artin, kroasanët, vinën dhe Parisin, Franca I paguan mjekët fort mire.
Në Francë, ka farmaci pothuajse në çdo cep të qytetit. Specialistët fitojnë afër $149.000 dhe mjekët e përgjithshëm $92.000 paga vjetore.
8. Irlanda :
Irlanda zën pozitën e tetë, në listen e shtete ku profesioni si mjek paguhet më së shumti. Këtu specialistët fitojnë rreth $143.000, ku mjeku I përgjithshëm përafërsisht fiton rreth $90.000 paga vjetore. Paga mujore nuk është edhe shum e madhe, mirpo mjekët fitojnë me punën e tyre private.
Duke u bazuar nga niveli I specialistit, konsultimi me mjekun që zgjatë 15 deri në 20 minuta, kushton rreth $200 – $300 ose më shumë.
9. Zvicrra :
Është njëra ndër vendet më të mira të jeteses, me një jetë me cilësi të lartë.
Edukimi dhe shêndetësia e mire bejnë që standarti të jetë I lartë në Zvicërr. Specialisti paguhet rreth $130.000, ndërsa mjeku i përgjithshëm fiton rreth $116.000.
10. Danimarka :
Në Danimarkë më shum paguhet mjeku i përgjithshëm se sa mjeku specialist, mjeku I përgjithshëm paguhet rreh $109.000 paga vjetore, kurse specialistët rreth $91.000.
Shih edhe:  Findings indicate global warming could reduce biodiversity in tropics -- ScienceDaily

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *