Shtetet që Kosova i konsideron me rrezikshmëri të lartë dhe bashkatdhetarët që vijnë duhet ta kenë testin PCR negativ


Që nga 13 nëntori, në kanë hyrë në fuqi e reja për parandalimin e përhapjes së COVID-19.

Në këto janë edhe disa rregulla që duhet t’i  respektojnë bashkatdhetarët.

Cdo qytetar që niset në nga zonat e rrezikshme, që kanë shifra të larta të infektimeve me COVID-19, duhet ta ketë testin negativ.

Qendra Kombëtare për Menaxhim Kufitar ka njoftuar se shtetet të cilat aktualisht i konsideron me rrezikshmëri të lartë të infektimit me coronavirus janë: Gjermani, , , Sllovakia, , , , , , Rumania, Belgjika, Çekia, , Irlanda, Hungaria, Luksemburgu, Islanda, Sllovenia, Malta, Polonia, Kroacia, Lihtenshtajni, Polonia dhe .

Më poshtë mund t’i gjeni e ndërmarra nga e Kosovës të cilat kanë hyrë në fuqi gjatë muajit nëntor:

gjithë qytetarët e huaj të cilët hyjnë në Republikën e Kosovës (RKS), e që vijnë nga vendet me risk të lartë, sipas listës zyrtare të ECDC-së, duhet të dëshmojnë me anë të testit RT- në Sars COV-2 që janë me rezultat negativ me COVID-19, në bazë të parimit të reciprocitetit, me përjashtimet si në vijim

1.1. Gjatë hyrjes me anë të Aeroportit Ndërkombëtar “” s’ kanë nevojë të kenë vërtetim për test RT-PCR negativ, duke marrë parasysh që shtetasit e huaj vetëm do të kalojnë nëpër territorin e RKS-së, dhe me kusht që në hyrje do të nënshkruajnë një deklaratë që në afat prej 3 orësh do ta lëshojnë territorin e RKS-së;

1.2. Gjatë hyrjes në pikat kufitare tokësore, me qëllim të daljes nëpër pikat ajrore, nga Aeroporti Ndërkombëtar “” dhe pikat tokësore, s’ ka nevojë për vërtetim për test RT- PCR negativ, shtetasit e huaj janë të obliguar të shfaqin biletën e aeroplanit dhe të nënshkruajnë deklaratën që brenda 3 orësh do ta lëshojnë territorin e RKS-së;

1.3. Transportuesit profesionistë (vozitësit) s’ është e nevojshme të kenë vërtetim për testin PCR negativ, me kusht që të respektohet protokolli për transport ndërkombëtar;

1.4. Për transport të organizuar me autobus ose linjë të rregullt ndërkombëtare tranzite, s’ duhet RT-PCR negativ, me kusht që të nënshkruhet se do ta lëshojnë territorin e RKS-së brenda 5 orësh;

1.5. Shtetasit e huaj të cilët e kanë të rregulluar leje qëndrimin e përkohshëm ose përhershëm në RKS, gjatë hyrjes në RKS duhet të shfaqin vërtetim për test RT-PCR negativ, të bërë më së largu 72 orë para hyrjes në RKS;

1.6. Në rast të mos paraqitjes së dëshmisë së testit negativ, shtetasit e huaj obligohen të vetë -izolohen për 7 ditë;

1.7. Diplomatët e huaj në RKS si dhe familjarët e tyre, s’ është e nevojshme të kenë vërtetim për test RT-PCR negativ;

 1.8. Shtetasit e huaj të cilët kanë caktuar termin për mjekim në institucione shëndetësore në RKS-së, mund të hyjnë Me kusht që shfaqin vërtetim për test TR-PCR negativ, të bërë më së largu 72 orë para hyrjes në RKS si dhe vërtetimin për termin të caktuar të lëshuar nga spitali;1.9. Bartësit e dokumenteve personale të lëshuara nga RKS me adresë vendbanimi në një shtet tjetër, gjatë hyrjes në RKS, duhet të shfaqin vërtetim për test RT-PCR negativ, të bërë më së largu 72 orë para hyrjes në RKS ose të vetë-izolohen për 7 ditë në mungesë të testit RT-PCR. /familjajone

Postime të ngjashme